Categories: Eveniment

Câmpia Turzii, bază de adâncime strategică NATO. De aici ar urma să sosească eventuale întăriri pentru aliaţi în caz de război

Aproximativ 1.000 de militari americani vor sosi în România, după ce Pentagonul a confirmat oficial decizia SUA de a spori numărul trupelor în ţara noastră, în contextul actualei crize de la graniţa ruso-ucraineană, unde Moscova a masat peste 100 de mii de soldaţi.
Este „o chestiune de zile” până când cei circa 1.000 de soldaţi americani vor sosi din Germania în România, cu tot cu transportoarele blindate Stryker pe care le au în dotare. Deocamdată 900 de militari americani sunt deja staţionaţi în România în bazele de la Deveselu, Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu. Tehnica de luptă americană prezentă în ţara noastră include avioane de superioritate aeriană F-15 şi drone de atac MQ-9 Reaper, arată o analiză digi24.ro

Cine sunt „Vulturii” şi „Secerătorii” de la baza aeriană de la Câmpia Turzii, folosită de armata SUA ca „bază de adâncime strategică”

„Avem două sau trei locuri în care este posibil ca soldaţii să fie cantonaţi, dar nu e informaţie oficială în acest moment”, a declarat la Digi 24 ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Nu e greu de presupus care sunt aceste „două sau trei locuri”, în condiţiile în care avem deja în România militari americani prezenţi în trei baze principale, mari şi late: Deveselu, Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu.

Baza de la Câmpia Turzii e de ceva vreme în atenţia armatei americane care doreşte să o transforme într-un veritabil hub NATO pentru regiunea Mării Negre, conform aşa-numitului program European Detterence Initiative – Iniţiativa de Descurajare Europeană – prin care SUA încearcă să descurajeze atitudinea agresivă a Rusiei în regiune.

Avioanele americane de superioritate aeriană de tipul F-15 Strike Eagle sunt o prezenţă obişnuită aici, în cadrul diverselor misiuni de rotaţie a forţelor aeriene. În luna decembrie 2021, astfel de avioane au aterizat la Câmpia Turzii pentru a participa la diverse misiuni de poliţie aeriană întărită la Marea Neagră cu alte avioane NATO dislocate la Mihail Kogălniceanu.

Câmpia Turzii este considerată astfel un important nod strategic pentru operaţiunile Forţelor Aeriene ale SUA şi o importantă bază de sprijin care asigură aşa-numita „adâncime strategică”: de aici ar urma să sosească eventuale întăriri şi sprijin militar pentru trupele aliate aflate într-un ipotetic conflict cu un agresor care atacă România.

Anul trecut, un detaşament de 90 de militari şi un număr neprecizat de drone-spion şi de atac MQ-9 Reaper au sosit la Câmpia Turzii. Dronele au executat misiuni de spionaj, recunoaştere şi supraveghere aeriană, despre care US Air Force nu a oferit detalii suplimentare.

Aceste vehicule aeriene fără pilot pot fi folosite și pentru supraveghere aeriană în zona Mării Negre, unde Rusia și-a intensificat prezența militară. MQ-9 Reaper („Secerătorul/Moartea”, în traducere aproximativă) a devenit cunoscută în întreaga lume după ce s-a aflat că această dronă l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani în ianuarie 2020.

SUA au anunţat deja că vor investi 152 de milioane de dolari în 15 lucrări de modernizare a infrastructurii bazei aeriene de la Câmpia Turzii din România. După lucrările de modernizare, noua pistă a bazei va permite aterizarea și decolarea avioanelor cargo de mare tonaj precum C-5 Galaxy sau C-17, operate de aviația americană.

Astfel, 130 de milioane de dolari au fost deja alocaţi„optimizării misiunilor” de la Câmpia Turzii. Dintre aceştia, 32 de milioane de dolari au fost detinaţi pentru construirea unui nou depozit de combustibil și alte 68 de milioane au fost acordați pentru facilităţi şi depozite „pline cu tot ce e nevoie pentru susținerea operațiunilor aeriene”. Alte două proiecte vizează un hangar pentru avioane și modernizări pentru zona cargo.

De asemenea, US Air Force a mai acordat contracte în valoare de 14,3 milioane de dolari pentru lucrări de modernizare a infrastructurii care au inclus sisteme noi de iluminat, sisteme electrice sau extinderea capacităților şi depzitelor de stocare a combustibilului.

Alte noi proiecte de modernizare la Câmpia Turzii, care totalizează 8,6 milioane de dolari  includ construirea unui nou depozit de muniții (1,7 milioane de dolari), a unei clădiri administrative pentru comanda operațiunilor aeriene (2 milioane de dolari), un nou spațiu de parcare a aeronavelor și un hangar (4,9 milioane de dolari).

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

14 hours ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

15 hours ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea…

2 weeks ago

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS

Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au ocazia de…

2 weeks ago