Institutul Oncologic va deplasa în parcarea mall-ului VIVO o unitate mobilă, complet echipată şi asistată de personal medical specializat, unde se vor efectua testărigratuite HPV şi Babeş-Papanicolaou pentru prevenirea şi depistarea precoce a cancerului de col uterin. Testările se vor face în weekendul 28, 29, 30 ianuarie între orele 10.00 şi 17.00.
Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca implementează proiectul „lntegrarea screeningului primar HPV în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.
Una din activităţile proiectului este aceea de informare, educare şi conştientizare a populaţiei ţintă la nivel naţional cu privire la serviciile de screening ale cancerului de col uterin.
Grupul ţintă este alcătuit din persoane de sex feminin, cu vârsta între 24 şi 64 de ani. Pentru a marca luna internaţională de luptă împotriva cancerului de col uterin, Institutul Ocologic Cluj Napoca organizează două evenimente.
Primul, aflat la a doua ediţie, constă în iluminarea timp de trei zile a fostului hotel „Continental” în turcoaz, simultan cu difuzarea unor mesaje de informare a populaţiei ţintă cu privire la accesarea serviciilor de testare oferite gratuit în cadrul proiectului.
Cel de-al doilea eveniment al săptămânii va fi organizat în weekendul 28, 29, 30 ianuarie în parcarea VIVO! Mall din Cluj-Napoca, între orele 10.00 şi 17.00. Institutul Oncologic va deplasa acolo o unitate mobilă, complet echipată şi asistată de personal medical specializat, la care se vor efectua testări GRATUITE HPV şi Babeş-Papanicolaou pentru prevenirea şi depistarea precoce a cancerului de col uterin.
Sunt invitate toate femeile cu domiciliul în regiunea Nord-Vest (judeţele Bihor, Bistriţa, Cluj, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj) cu vârsta între 24 şi 64 de ani.
Pentru programări puteţi să sunaţi la numărul de telefon 0758 562 843 (Centrul EPIC Gilău Vest) sau la Tel vVerde 0800 390 391 (apel gratuit) sau puteti accesa site-ul www.potisaprevii.eu, secţiunea Programări (pentru alte centre de testare). Domiciliul trebuie dovedit printr-un act de identitate valid.
Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani. La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenţie coerente, consecvente şi comprehensive. În România în fiecare an peste 3.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar aproximativ 1.800 de femei pierd lupta cu această boală, cifre care ne poziţionează pe primul loc în Europa privind ratele de incidenţă şi mortalitate.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) şi screening-ul reprezintă strategia optimă de protecţie împotriva cancerului de col uterin. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente.
Source link