Sponsorizat
Categories: Eveniment

Carne de curcan suspectă de virusul gripei aviare, trimisă în depozite din Cluj

Sponsorizat
Sponsorizat

Inspectorii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au efectuat un control în Giurgiu, unde au descoperit carne care ar putea fi contaminată cu virusul gripei aviare.
Produsul s-a comercializat în alte 26 de județe, potrivit Evz.ro. Virusul a izbucnit prima dată în China, țara menținându-și poziția de vector al acestei boli care afectează păsările și omul. Conform statisticilor, 60% dintre oamenii care contactează boala nu supraviețuiesc.

Autoritatea Națională Veterinară a fost notificată de Comisia Europeană (CE), în 17 ianuarie, privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8.

Potrivit notificării, în perioada 4-11 ianuarie, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din Bihor au achiziționat 17.065 kg de carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie. Produsele erau însoțite de documentele necesare desfășurării activităților de comerț intracomunitar.

În urma verificărilor în cele trei unități, DSVSA Bihor a constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe: Giurgiu, Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Ilfov, Bihor.

Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării CE.

Reprezentanții DSVSA din cele 26 de județe au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Pelerinajul de la Nicula – Rugăciune, lumină și speranță în ziua Adormirii Maicii Domnului

La poalele blânde ale dealului din satul Nicula, la câțiva kilometri de Gherla, Mănăstirea „Adormirea…

6 days ago

IULIUS – 25 de ani de inovație în retail și regenerare urbană în România

IULIUS marchează un sfert de secol de activitate, timp în care a redefinit standardele retailului…

1 week ago

Cluj-Napoca interzice fumatul în parcuri, stații și baze sportive. Amenzi până la 500 lei

De astăzi, 13 august, în Cluj-Napoca intră în vigoare o măsură importantă pentru sănătatea publică:…

1 week ago

Un român schimbă istoria neuroștiinței la Stanford: Sergiu Pașca, pionier în modelarea creierului uman

Sergiu Pașca, cercetător român de renume internațional, face istorie în domeniul științelor comportamentale la Universitatea…

1 week ago

Patru cetățeni străini, prinși cu bijuterii furate la un festival din Cluj

Cluj-Napoca, început de august. Orașul pulsează sub luminile și sunetul unui festival de muzică. În…

1 week ago

Metroul din Cluj intră în faza subterană: au început lucrările la puțul de lansare pentru TBM-uri

Metroul din Cluj intră în faza subterană: lucrări la 24 de metri adâncime Luni, 11…

1 week ago