Un clujean a vizitat de curând Castelul Bocskai din comuna Aghireșu, județul Cluj, construcţie aflată pe lista monumentelor din România. Însă a avut neplăcuta surpriză să găsească ruinele castelului de secol 16, construit în stilul Renașterii transilvănene îngropate la propriu în gunoaie.
Pandemia de COVID-19 nu ne-a lăsat prea multe variante de a ne petrece timpul liber, iar mulţi dintre amatorii de drumeţii au luat la pas ruinele castelelor din judeţul Cluj. Ce surpriză a avut în comuna clujeană Aghireşu un clujean care a dorit să viziteze Castelul Bocskai construit între anii 1569 și 1572, unul dintre obiectivele turistice din județul Cluj?
„Am trecut şi eu pe la Castelul Bocskai din comuna Aghireșu, județul Cluj, am fost curios, şi chiar a fost o experienţă interesantă, având în vedere că au şi centru de informare turistică”, ne scrie pe numărul de WhatsApp un amator de drumeţii care a fost dornic de o experienţă nouă de curând.
Castelul de secool 16, construit în stil renascentist este efectiv sufocat de gunoaie. „Probabil renovează castelul, am văzut şi ceva parchet pe acolo pe jos”, scrie ironic clujeanul. “Pe lângă gunoi, este împădurit de spini şi nu poţi vizita ruinele, nici să le observi de la depărtare, iar în curtea castelului, în spate au pregătit terenul, l-au arat, dar n-am găsit pe nimeni în zonă să aflu ce plantează”, ne scrie clujeanul. Profund dezamăgit de „privelişte” omul se întreabă dacă cineva primeşte şi subvenţii de la stat pentru întreţinerea acestui loc, deoarece „nu mi se pare corect să-l lase aşa”, adaugă acesta.
Castelul de principat de odinoară a fost construit de Bocskai György și fiul său, Bocskai István, între anii 1569 și 1572. Bocskai István devine în 1605 principe al Transilvaniei. Însă, după ce acesta a fost otrăvit, la conducerea castelului s-au mai aflat familiile Haller, Mikes și Vargyas. Clădirea a avut nenumărați proprietari de-a lungul secolelor.
Doar bastioanele pătrate și câteva segmente de zid au rezistat până în zilele de azi. În 1594, principele Transilvaniei, Báthori Zsigmond, a dăruit-o lui Csáki István, iar mai târziu a procurat-o Bocskai István care, la rândul său, a lăsat-o pe seama lui Bánffy László și familia Haller. Mormântul lui Bocskai Gábor se găsește în biserica din Aghireșu. În secolul al XVII-a, castelul a fost proprietatea familiei Gyulaffy, parțial din cauza situării castelului, motiv pentru care n-a putut deveni cetate de frontieră. Clădirea consolidată cu turnuri la cele patru colțuri a fost construită în 1572. Lemnăria frumos cioplită din cadrele ușilor și a geamurilor a fost lucrată de meșteri clujeni.
La începutul secolului XIX , castelul rămâne fără stăpân. Mai târziu, o furtună i-a distrus acoperișul, după care a urmat degradarea accentuată a acestuia, până s-a transformat în ruine. Spectaculosul castel renascentist a fost încă locuit până în anul 1948, conform castelintransilvania.ro.
Source link