Pălăria bicorn a lui Napoleon Bonaparte, considerată dreăr „Sfântul Graal” pentru colecționari, a fost vândută la o licitație din Paris la sfârșitul săptămânii trecute.
Pălăria bicorn a lui Napoleon Bonaparte, evaluată între 600.000 şi 800.000 de euro, a fost scoasă la licitaţie la Paris, reprezentând o piesă de colecţie deosebită şi un simbol al epocii imperiale franceze.
Pălăria lui Napoleon, considerată „Sfântul Grall” pentru colecționari
Piesa, parte a unei colecţii napoleoniene, se remarcă prin provenienţa impecabilă, rămânând în aceeaşi familie a comisului palatului lui Napoleon din secolul al XIX-lea, iar licitatorii o consideră adevăratul „Sfânt Graal” pentru colecţionari, având o semnificaţie istorică deosebită.
Pălăria bicorn neagră, din blană de castor, cu două colţuri şi o cocardă tricoloră brodată, care i-a aparţinut împăratului francez Napoleon Bonaparte în secolul al XIX-lea, a fost vândută pentru 1,9 milioane de euro la o licitaţie organizată la Paris, duminică. Aceasta a fost evaluată între 600.000 şi 800.000 de euro, potrivit BBC, citat de Mediafax.
Pălăria neagră, simbol al lui Napoleon în bătălii, era purtată într-o parte pentru a fi uşor recunoscut. Piesa, parte a unei colecţii napoleoniene, vine cu o provenienţă impecabilă, rămânând în familia comisului palatului lui Napoleon din secolul al XIX-lea. Împăratul purta pălăria cu cozile paralele cu umerii – cunoscută sub numele de „en bataille” – în timp ce majoritatea ofiţerilor săi purtau pălăriile perpendicular pe umeri.
Jean Pierre Osenat, licitator, a declarat: „Oamenii recunoşteau această pălărie oriunde. Când o vedeau pe câmpul de luptă, ştiau că Napoleon era acolo.
Împăratul francez a deţinut în total 120 de pălării similare, iar aceasta este una dintre cele 20 estimate să mai existe astăzi, ca parte a unor colecţii private.
Pălăria scoasă la licitaţie de casa de licitaţii Osenat din Fontainebleau are o cocardă pe care Napoleon a fixat-o în 1815, în timpul traversării Mediteranei din exilul său din Elba spre Antibes, unde a avut o scurtă revenire la putere.
Licitaţia a inclus şi alte obiecte, cum ar fi o farfurie de argint luată din trăsura împăratului după înfrângerea de la Waterloo din 1815 şi o trusă de toaletă din lemn, cu aparate de ras, o periuţă de dinţi din argint, foarfeci şi alte obiecte deţinute de Napoleon.
Jean Pierre Osenat, licitator, a subliniat că pălăria reprezintă un adevărat „Sfânt Graal” pentru colecţionari, datorită semnificaţiei sale istorice şi alegoriei pentru imaginea şi simbolul împăratului Napoleon.
Source link