Aproape 100 de sesizări au fost trimise autorităţilor pentru a solicita nu doar curățarea Someșului, ci şi măsuri sociale și ecologice de prevenire a actelor anti-sociale.
Activiştii de mediu nu se dau bătuţi şi insistă pentru implicarea autorităţilor la curățarea Someșului. Cu siguranţă nu doar 100 de clujeni vor un Someş mai curat, însă doar atâţia au făcut de data aceasta sesizări către cei în măsură să acţioneze. Activistul de mediu Adrian Dodotaru a iniţiat o acţiune de trimitere de sesizări autorităţilor clujene pentru a lua măsuri concrete de curăţare şi ecologizare a malurilor Someşului.
“Să ne gândim la rostul sesizării de față. Când ne-am mobilizat în masă s-a mai făcut curățenie cu sutele de tone. Și asta s-a întâmplat nu o dată, ci de mai multe ori. Dar e clar să trebuie curățate, nu sute, ci mii de tone, dar și că miza e pe prevenție, pe cauze, nu efecte. De aceea, cerem:
1. O nouă curățenie de anvergură la care să participe toate instituțiile (…). Nu doar la maluri, ci și în apă trebuie făcută curățenia, pentru că deșeurile sunt în vegetația de lângă mal.
2. Instalarea unei bariere care oprește deșeurile din amonte de baraj, instalarea unor camere video în zonele cu probleme și a unor bariere care împiedică traficul auto prin care se depozitează ilegal, în urma consultării reprezentanților societății civile
3. Rezolvarea deșeurilor ilegale provenite din ghetoul Dallas, Florești, prin incluziunea reală a comunității în gestionarea problemei, cu sprijin pentru rezidenții ghetoului pentru a locui în condiții decente și la distanța legală față de Someș și cu joburi mai bune decât aruncarea ilegală a deșeurilor de la șantierele din Florești.
4. Deadline concret pentru finalizarea pistei metropolitane la Someș, promisă de autorități, și a spațiilor verzi adiacente râului, care să fie oferit de Primăria Cluj-Napoca în cazul coridorului velo și de Primăria Florești în cazul proiectului de parc la râu. Coridorul verde albastru va diminua drastic depozitarea ilegală prin simplul fapt că Someșul poate fi parcurs.
5. Dezbateri reale pe proiectul câștigător de bugetare participativă din Florești pe tema depozitării ilegale de deșeuri pentru a folosi banii cât mai util, pornind de la intențiile inițiatorilor și a votanților proiectului.”, a scris Dohotaru pe pagina sa de socializare.
Source link