Cunoscut astăzi ca și Cinema Victoria iar clădirea cu denumirea de Casa Armatei, construcția a fost realizată după proiectul lui Wilhelm Heves (în colaborare cu inginerii Bohățiel și Devecseri).
Inginer și arhitect, născut la Satu Mare în 1878, Heves, după studii la Budapesta și un stagiu în domeniul linilor ferate, se mută la Cluj în 1905. Dintre realizările sale inginerești din orașul nostru se mai pot enumera: clădirile uzinelor Renner (fostă Dermata și apoi Clujana), palatul societății de asigurări Adriatica (fostă cofetărie Verde sau Silvia, actualmente Memo 10).
Clădirea aflată pe vremea aceea pe strada Regina Maria, a fost construită inițial pentru Camera de Comerț din Cluj iar apoi a fost cumpărată încă din faza de construcție de Banca Albina.
Între altele în clădire a funcționat de la inceputul anilor 1930 și un foarte modern cinematograf pentru acea vreme, numit inițial Astra iar apoi Royal și Victoria. Cinematograful a fost conceput pe două nivele iar ziarele vremii arătau că auditoriului i se oferea nu numai un important efect artistic l prin iluminare și acustică dar și un confort deosebit. Chiar dacă sala era plină, cinefilii nu aveau deloc senzația unui spațiu aglomerat.
Imaginile sunt preluate din ziarele Ellenzék și Patria. Sursa: vechiul Cluj.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei
Source link