Categories: Eveniment

Cluj, Kolozsvár, Klausenburg, de unde vine numele orașului

Reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei au detaliat, într-o postare făcută pe Facebook, de unde vine denumirea orașului Cluj Napoca.„În limbajul cotidian, orașul în care mulți locuiesc sau lucrează este numit Cluj, asta chiar dacă județul are, oficial, același nume. Pentru vorbitorii de limbă maghiară, ai căror strămoși au fost majoritari aici mai bine de jumătate de mileniu, este Kolozsvár.Pentru vorbitorii de limba germană, ai căror strămoși au ridicat aici prima așezare fortificată după invazia tătară din 1241, este Klausenburg. Evreii, care iși amintesc de înfloritoarea lor comunitate de dinainte de deportările din 1944, îl scriu în idiș קלויזנבורג. Pentru polonezii ai căror strămoși au venit în urmă cu cinci secole, când erau prigoniți pentru credința lor reformată, este Kluż.Primul nume folosit de români fost Cluș, sau Klus. În actele oficiale medievale și moderne, scrise în limba latină, apare sub forma de Claudiopolis, numele fiind nume dat de scriitorii umanisti.
Denumirea oficială din 1919 a fost Cluj, iar după 1974, Cluj-Napoca.Numele atestat documentar indirect pentru întâia oară în secolul 12, când apare personajul Thomas comes Clusiensis, se pare că provine din latinescul medieval ”clusa”. Deși unele explicații au adus în discuție cuvântul slav ”Kluc” (cheie, izvor) sau un derivat din numele unui comite al cetății Nicolaus (Nicolaus-Miklus-Klus-Clus), cuvântul latin ”clusa”, care înseamnă „închis”, se potrivește cel mai bine cu situarea Clujului într-o depresiune, un loc înconjurat de dealuri, un loc închis”, transmit cei de la MINT.„Toate denominările se referă la orașul de pe valea râului Someșul Mic, considerat capitala neoficială a regiunii istorice Transilvania, care, la recensământul din 2011, era al doilea oraș al României după numărul de locuitori. Percepția de azi a orașului capitală de provincie se bazează și pe momente din trecut, când orașul a fost proeminent în această zonă. Astfel, chiar cu mai bine de 1000 de ani în urmă, în aceste locuri se dezvolta orașul roman Napoca, capitală a provinciei Dacia Porolissensis. Mai recent, din 1790 până în 1848, și din 1861 până în 1867, orașul a fost capitala oficială a Marelui Principat al Transilvaniei.Mai multe despre Clluj, în expoziția ”Istoriile Clujului”, de la etajul 1 al MNIT.
Iar de 1 iunie, toți copiii și însoțitorii lor au intrarea gratuită la muzeu. Pentru că susținem educația și creștem adulți care vor face istorie”, au mai transmis aceștia.

Source link

Facebook Comments Box
Diana Petrescu

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

3 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

3 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

5 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

5 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago