Sponsorizat
Categories: Eveniment

Cluj la sfârşitul secolului al XIX-lea. Activități ale primarilor de dragul modernizării

Sponsorizat
Sponsorizat


Planificarea urbană la scară largă de dr. Károly Haller, primarul Clujului, a început-o între 1884 și 1886.
Scopul său principal a fost organizarea imaginii Pieței Principale, așa că a fost elaborat un plan de demolare a caselor din jurul bisericii. Dr. Haller a ajuns la o înțelegere cu Biserica Catolică și cu proprietarii caselor care urmau să fie demolate, demolarea a început în 1885 și a fost finalizată până în 1890. A urmat proiectarea zonei decorative. În 1893, a fost anunțată o licitație pentru realizarea unei statui a regelui Mátyás, care a fost câștigată de János Fadrusz. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1900, în același an s-a construit un trotuar de cinci metri lățime în fața caselor din piața principală și un cerc asfaltat în jurul bisericii, iar drumul de trăsuri a fost asfaltat cu granit. Statuia Regelui Matia a fost inaugurată la 12 octombrie 1902.

În 1885 dr. Haller a luat o serie de măsuri de urbanism: piața Trencsin a fost amenajată, acolo a început construcția palatului direcției financiare și forestiere, iar în apropiere au fost construite cazarma militare. Tot în acest an, orașul a cumpărat un teren în strada Regele Ferdinand (Wesselényi) pentru oficiul poștal care se mutase de la Sibiu la Cluj (construit în 1898), a început construcția abatorului public al orașului, iar malurile Someșului și Canalului Morii au fost consolidate. Din păcate, în mai multe părți ale orașului, zidurile rămase ale castelului s-a dispus să fie demolate în favoarea traficului. În același timp, orașul a emis reglementări de construcție: la planificarea și construirea clădirilor care urmează să fie construite în oraș, trebuie luate în considerare siguranța la incendiu, sănătatea publică și înfrumusețarea urbană. Decretul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1886.

Dezvoltarea orașului a fost continuată de primarii Géza Albach (1886–1898) și apoi Géza Szvacsina (1898–1913). În timpul lucrărilor lor a fost creată infrastructura modernă a orașului, pentru care primăria a donat peste două milioane de coroane. Construcția clădirilor universitare, a clinicilor, a noilor clădiri de școală și a sediilor instituțiilor de stat a continuat, iar Piața Unirii (Főtér) a devenit una dintre cele mai frumoase piețe. Statuia ecvestră a regelui Matia a fost dezvelită în 1902.

Odată cu creșterea orașului, cheltuielile au crescut, la fel și bugetul orașului. Planul din 1891 a fost pregătit pentru aproape 565 de mii de coroane, dar acesta a fost deja schimbat la 829 de mii de coroane în cursul anului. Investițiile și construcția au făcut diferența, orașul a furnizat 127.000 de coroane pentru construcția palatului poștal și telegraf, în timp ce 58.000 de coroane au fost alocate pentru construcția cazărmii militare și a spitalului.

Bugetul orașului a depășit deja un milion de coroane în anii 1890 și a ajuns la 2,5 milioane până în 1910. Bugetul de iluminat public a ajuns la o sută zece mii de coroane, întreținerea și renovarea străzilor o sută cincisprezece mii, alimentarea cu apă și canalizare o sută cinci mii, iar sprijinul instituțiilor de învățământ a ajuns la o sută optzeci de mii de coroane. Desigur, taxele pentru utilitățile publice și infrastructura orașului au crescut și veniturile bugetului cu sume considerabile.

Autor: Szerző: Killyéni András (fragment)
@ https://muvelodes.net/…/kozmuvelodes-szabadido-a-19...

 

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Zilele Clujului 2025: Patru zile de sărbătoare, culoare și emoție în inima Transilvaniei!

Cluj-Napoca își deschide larg porțile pentru una dintre cele mai așteptate sărbători ale anului: Zilele…

5 hours ago

3 zile fără apă în Cluj! A fost nevoie să spargă drumul pentru a înlocui conducta veche

O intervenție amplă a avut loc astăzi în județul Cluj, pe conducta principală de aducțiune…

15 hours ago

Record pe piața imobiliară: IULIUS și Atterbury Europe atrag 400 milioane de euro pentru reconversia urbană RIVUS din Cluj

Proiectul RIVUS Cluj-Napoca, dezvoltat de IULIUS și Atterbury Europe, marchează un moment istoric în industria…

18 hours ago

La o cafea cu un polițist: Clujenii, invitați să vorbească deschis despre siguranța rutieră ☕🚔

Cum ar fi să discuți față în față, la o cafea, cu un polițist despre…

18 hours ago

Cluj: Zonele afectate de întreruperea apei timp de 3 zile, începând de marți, 20 mai 2025

Lucrări majore pe conducta Cluj-Gherla-Dej: Zeci de localități și cartiere din Cluj rămân fără apă…

2 days ago

🎓 Bal de absolvire ca-n povești la Cluj-Napoca!

Elevii Colegiului Național Unitarian „János Zsigmond” au strălucit într-o seară de neuitat Magie, eleganță și…

2 days ago