Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj își extinde programul luni, 14 iunie 2021, între 07:30 și 17:30, pentru a celebra Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.
Echipa Donează sânge, fii erou – OSM Cluj îi așteaptă pe clujeni la Centrul de Transfuzie Sanguină, str. Nicolae Bălcescu nr. 18. Potrivit acestora, criteriile de eligibilitate pentru donarea de sânge sunt următoarele:
-vârsta: 18-60 ani
-greutatea: 55-100 kg la persoanele de sex feminin, 60-110 kg la persoanele de sex masculin
-pulsul: 60-100 bătăi pe minut
-nu luați mese bogate în grăsimi în ziua donării sau cu o zi înainte
-nu consumați alcool cu 48 ore înaintea donării
-să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după aceasta)
-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, unele boli autoimune, unele boli infecțioase, etc.)
-să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
-să nu fiți sub tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de ex. vitamina C și Zincul, sunt acceptate)
-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni
-să nu fi suferit operații minore în ultimele 3 luni
-să nu fi suferit intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile
-să nu vă fi taruat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni
Ce mâncăm înainte să venim la Centrul de Transfuzie?
Este foarte important să mâncați ușor atât cu o zi înainte, cât și la micul dejun și eventual la prânzul dinaintea donării pentru a nu obține valori crescute ale trigliceridelor în sânge. Sângele donatorilor care au mâncat gras înainte să vină la Centrul de Transfuzie nu va putea fi folosit!
Exemple de alimente ușoare:
-cereale cu lapte
-carne slabă: pui, pește
-carbohidrați: orez simplu, orez cu legume, cartofi fierți
-fructe: mere, pere, portocale, banane, piersici, caise, kiwi, cireșe, căpșuni, nectarine, ananas, struguri
-legume: linte, boabe de năut, fasole roșie, broccoli, ardei, morcovi
Încercați să evitați:
-prăjelile: cartofi prăjiți, șnițele, mâncărurile pane, chipsurile
-alimentele bogate în grăsimi: burgeri, pizza, lasagna, kebab, langoș, plăcinte, clătite
-lactatele grase: smântâna, untul, margarina, cașcavalul gras, telemeaua, brânza de burduf
-nuci, arahide, fistic, migdale
-ouă în exces
-sosurile grase
-uleiurile
Source link