Cluj-Napoca ar putea avea în viitorul nu foarte îndepărtat și așa numiți manageri de parcuri, după modelul altor orașe europene.
Directorul Eco Garden Construct, Mircea Crăciun a spus la ZIUA LIVE că se discută cu reprezentanții primăriei implementarea pe viitor a acestei variante. Aceasta în condițiile în care muncipalitatea are în derulare peste 10 proiecte de parcuri noi în oraș, parcuri care ulterior vor trebui îngrijite și întreținute permanent.
”O discuție importantă pe care o avem cu reprezentanții Primăriei Cluj este despre cum putem să ne aliniem la ce se întâmplă în Europa legat de acest aspect al managementului ulterior al acestor parcuri nou create, acea idee de a avea manageri de parcuri. Discutasem cu city managerul Gheorghe Șurubaru și cu cei de la Direcția Spații verzi din primărie despre acest aspect.
Ce se întâmplă în lume, de exemplu, la New York, Central Park sau la Londra Hyde Park au niște manageri de parcuri. Fiecare știe totul despre parcul lui, atât din punct de vedere fito-sanitar, plante, tratamente, prevenție, combatere dăunători, tuns gazon, cât și partea de evacuare, borduri, suprafețe pietonale, coșuri de gunoi, mobilier urban. Totul este în sfera de control al unui asemenea manager de parc, care știe în permanență ce s-a făcut, ce trebuie comandat, ca parcul să arate întotdeauna impecabil.
De asemenea, la parcurile mari există întotdeauna o bază logistică minimă de utilaje, de exemplu, tractorașe pentru tuns, folosite numai în parcul respectiv. În zonele mai mici vorbim de un manager de parc pentru 3-4 parcuri, cu o mini bază logistică pentru intervenții.
Cred că am fi primul oraș din România, poate și din țările de Est, care să avem un manager de parc”, a spus Mircea Crăciun.
Eco Garden Construct lucrează la două proiecte importante de parcuri în oraș, Parcul Între Lacuri din cartierul cu același nume și Pădurea Clujenilor de pe Bulevardul Muncii.
Sistem inteligent de irigații în Parcul Central
Totodată firma se ocupă și de montarea unui sistem inteligent de irigații în Parcul Central, care poate fi controlat prin wi-fi chiar din clădirea Primăriei. ”Am reușit să începem lucrările anul trecut, după ce s-au finalizat evenimentele principale, era o condiție să ne încadrăm cu lucrările invazive în perioada când e cel mai puțin folosit parcul. Am lucrat practic și toată iarna. La partea de lucrări invazive, ceea ce presupune săpături, suntem undeva la 70% din ele executate. Vrem să terminăm cât mai repede,astfel încât clujenii să se poată bucura din nou de zonele lor preferate din parc.
Este primul parc din România care va beneficia de un asemenea sistem, cu wi-fi și gsm, sistem automatizat, care va putea fi controlat direct din clădirea primăriei. În funcție de temperaturi, de precipitații se reglează automat partea de irigații, are senzori de ploaie. Se vor putea introduce în el când se va dori și soluții de fertilizare lichide, astfel încât înainte de un eveniment mai solicitant plantele din parc să fie pregătite corespunzător.
Este chiar o componentă de smart city. Noi lucrăm pe același tip de irigații inteligente, cu consum eficient de apă și control la distanță și pe strada Molnar Piuariu, cea care va fi prima stradă smart din oraș”, a mai spus Mircea Crăciun.
Source link