Categories: Eveniment

Clujul are un nou parc fotovoltaic. Boc: „30% din energia folosită pentru a încălzi apartamentele cu termoficare e produsă de panouri”

Termoficare Napoca S.A. a inaugurat, marți, 1 august, un parc fotovoltaic care va produce 30% din energia necesară pentru a încălzi apartamentele racordarde la sistemul de termoficare.
„Știm bine că energia ofierită de soare și vânt este cea mai ieftină. Soarele are capacitatea de a ne produce de cinci ori mai multă energie decât consumă toată planeta. De aceea, dimensunea verde nepoluantă, bazată pe energie regenerabilă este cea mai importantă mișcare care se întâmplă azi la nivel european și mondial. Anul trecut, pentru prima dată în instoria Uniunii Europene, s-a produs mai multă energie din surse regenerabile decât din surse bazate pe combustibili fosili. Primăria Cluj-Napoca susține și promovează energia verde regenerabilă, solară sau eoliană.

30% din energia folosită pentru a încălzi apartamentele cu termoficare e produsă de panouri
 

Această centrală, alimentată și din energie solară, care deservește aproximativ 6.000 de apartamente, dacă înmulțim cu trei, aproape 18.000 de oameni care beneficiază de încălzire provenită din surse regenerabile. Din totalul de 100% de energie necesară pentru a încălzi cele 6.000 de locuințe, 30% din energie necesară este produsă de aceste panouri fotovoltaice. Nu consumăm electricitate sau gaz, ci folosim energia de la soare pentru a putea încălzi aceste apartamente din municipiu.” a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Emil Boc a afirmat că investiția în acest parc fotovoltaic aduce o economie de aproximativ 75.000 de euro pe an și că la toamnă, când timpul va permite, pe pământul pe care sunt instalate panourile se va însămânța, se va planta iarbă (gazon), astfel încât să arate verde din toate punctele de vedere, ca acest spațiu de peste o jumătate de hectar de teren cu cele aproape 700 de panouri să poată constitui o oază de verdeață și de susținere a dimensiunii verzi nepoluante a orașului. 

Firma Servelect, care s-a ocupat de proiect a terminat cu aproximativ două luni mai devreme decât a trebuit.

Centrala Fotovoltaică e formată dintr-un sistem de panouri forovoltaice interconectate – 696 panouri fotovoltaice monocristaline, 4 invertoare de 100 kW fiecare.

Locații cu panouri fotovoltaice în Cluj-Napoca
Edilul a amintit fatul că, până în acest moment, în Cluj-Napoca avem instalate panouri fotovoltaice în nouă locații:


Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”
Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”
Liceul cu Program Sportiv
Liceul Tehnologic „Alexandru Borza”
Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”
Seminarul Teologic Ortodox (Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”)
Baza Sportivă Gheorgheni
Hala agroalimentară din cartierul Grigorescu
Hala agroalimentară Ira (Piața Agroalimentară IRA)

„Doar într-un an și jumătate de când aceste panouri fotovoltaice sunt fucționale, au produs 369 MW energie, echivalentul a 97 tone de CO2, echivalentul a 2.500 de arbori plantați. Orice panou fotovoltaic ne ajută să ne păstrăm o viață mai sănătoasă”, a mai precizat primarul.

De asemenea, există în derulare un proiect finanțat prin Mecanismele financiare SEE și Norvegia, 2014‐2021 pentru montarea panourilor fotovoltaice în următoarele locații: 


Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Cluj-Napoca
Parking Moților
Parking Hașdeu
Parking Fabricii

Puterea totală propusă pentru aceste 4 locații este de 290 kWp.

În curând se va recepționa un parc fotovoltaic amplasat în zona Cluj Innovation Park, având o putere instalată de 990 kWp.

Emil Boc a menționat că mai sunt în lucru 14 astfel de locații în pregătire și una în finalizare în Lomb împreună cu Cluj Innovation Park, alături de alte patru locații care vor fi finalizate în perioada următoare: 

Rabla Local: 1.000 de clujeni s-au înscris în program
Emil Boc a vorbit și despre Programul Rabla Local 2023.

„S-a deschis ieri și pot să vă spun că doar într-o zi s-au înscris 1.000 de clujeni pe platformă. Avem bani pentru 5.000 de rable (mai vechi de 15 ani – n. red.), atât ne-a aprobat ministerul. Până în 31 august puteți să vă înscrieți pe platforma Agenției Fondului de Mediu, ca după aceea, în septembrie să demarăm procedurile la primărie de a realiza contractul și de a preda rabla la instituțiile care preiau mașini mai vechi de 15 ani. Cu cât vom sta mai aproape de natură, cu atât vom avea trai mai sănătos și o calitate a vieții mai bună”, a mai declarat Emil Boc.

Detalii proiect „Sistem de încălzire urbană cu emisii scăzute de gaze cu panouri fotovoltaice încorporate (LEDHPV)”/ „Low emissions district heating system with incorporated PV (LEDHPV)”

Proiectul cu numărul 2021/325308 derulat de Termoficare Napoca S.A. este cofinanțat în cadrul „Programului pentru energie în România”, prin Innovation Norway în calitate de operator de program.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 523.160 Euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 313.896 Euro. Durata de implementare a proiectului este de 13 luni, până la data de 30 Septembrie 2023.

Obiectivul proiectului constă în implementarea unui sistem fotovoltaic având capacitatea instalată de 0.420 MW în cadrul platformei Centrala Termică de Zonă (CTZ) aparținând Termoficare Napoca S.A., din str. Plevnei 68-70, Cluj-Napoca, cu scopul producerii de energie electrică din surse regenerabile. Energia electrică produsă va permite acoperirea parțială a consumului energetic necesar echipamentelor de pompare și sistemelor asociate de la nivelul Centralei Termice de Zonă, cu posibilitatea de a injecta energie electrică în Sistemul Energetic Naţional – SEN.

Principalele rezultate vizate de proiect fac referire la:


un sistem fotovoltaic cu o capacitate totală instalată de 0.420 MW;
reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 150 tone CO2/an;
energie produsă din surse regenerabile, cantitate medie anuală de 492 MWh.

„Programul pentru Energie în România” este un program al cărui obiectiv este reprezentat de „energie cu mai puține emisii de carbon și siguranță sporită a furnizării de energie”. Programul face parte din granturile SEE și Norvegiene 2014-2021. Granturile SEE și Norvegiene au ca obiectiv reducerea disparităților economice și sociale din Spațiul Economic European (SEE) și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare (Norvegia, Islanda și Liechtenstein) și statele beneficiare.

Proiect finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului pentru energie în România”.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

17 hours ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

17 hours ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

2 days ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

2 days ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago