Categories: Eveniment

Clujul, în top în ce privește speranța de viață. Locul unde românii trăiesc în medie peste 81 de ani


Datele oficiale ale Institutului Național de Statistică au arătat că românii din județul Vâlcea se bucură de cea mai mare speranță de viață. Aici, media este de peste 81 de ani.În același timp, este singura parte teritorială din țara noastră unde media speranței de viață trece de 80 de ani. Pe locul al doilea se situează Capitala, cu o speranță de viață de aproape 78 de ani și jumătate. În același clasament al județelor fruntașe se află Clujul, Brașovul și Sibiul, toate cu medii de aproximativ 77 de ani. Iașiul și Alba depășesc indicele de invidiat al speranței de viață de 76 de ani jumătate. În Ialomița, Satu Mare și Călărași depășește cu puțin media de 74 de ani, informează realitatea.net.
(Foto Facebook Emil Boc)La polul opus, județul unde se trăiește cel mai puțin este Tulcea. Aici, în Dobrogea, un român abia trece, în medie, borna de peste 73 de ani.Vestea bună adusă de INS este aceea că viața românilor devine mai lungă. Speranța medie de viață a crescut de la 71 la 73 de ani în ultimul deceniu în România. Bucureștenii se află pe locul secund în acest clasament al longevității, iar femeile din Capitală sunt cele mai longevive din mediul urban. Ele trăiesc 80 de ani, cu 7 mai mult față de bărbații din cel mai mare oraș al țării. Totuși, speranța de viață în țara noastră se află pe un palier mult mai scăzut decât cel al mediei Uniunii Europene. Cu 5 ani la femei si cu 7 ani la bărbați.Speranța de viață este determinată în primul rând de modul de viaţă din aceste oraşe, de politicile publice care există în respectivele judeţe şi oraşe şi de asemenea şi de obiceiurile culinare.În ceea ce privește răspândirea populației pe baza grupelor de vârstă, cel mai bătrân judeţ este Teleorman, cu o vârstă medie a locuitorilor de 46,8 ani, urmat de Vâlcea (46,1 ani), Brăila (45 ani), Olt (44,7 ani), Hunedoara, Mehedinţi şi Buzău (44,5 ani). Bucureşti se află imediat sub media naţională de vârstă, de 42,3 ani.

Source link

Facebook Comments Box
Diana Petrescu

Recent Posts

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

17 hours ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

17 hours ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

2 days ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

2 days ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago