Pentru prima dată, în ultimii 14 ani, Institutul Național de Statistică a raportat o creștere la nivel national a populației din mediul rural.
Restricțiile impuse de pandemie, opțiunea de a lucra de acasă, dar și dorința de a scăpa de orașele aglomerate au accelerat mutarea multor români la sat, spun specialiștii. Anul trecut, populația din zona rurală a crescut cu 28.000 de persoane, în condițiile în care la oraș a scăzut cu 170.000.
Pe fondul dezvoltarii orasului Cluj-Napoca, o serie de comune din jurul municipiul s-au dezvoltat puternic in ultimii ani.
În Chinteni, langa Cluj-Napoca, satul bunicii Lenuta din videoclipurile cu Mircea Bravo, trăiau acum zece ani 1.700 de oameni. Acum sunt 8.000. Au toate utilitățile ca într-un oraș: gaze, canalizare, internet și apă curentă.
Primăria comunei Chinteni a elaborat un Plan Urbanistic Zonal pe o suprafață de 32 de hectare.
„Ne-am mutat pentru copii, aer curat, pădure lângă noi, mult spațiu. Nu e totuna să împingi căruciorul într-un balcon sau într-o curte mare. Sunt niște vecini foarte faini și toți au copii cam de aceeași vârstă.” spune Daniela Felecan pentru PRO TV
În Dezmir, s-au construit sute de case, iar locul arată aproape ca o suburbie americană.
În Florești, de la o populație de 7.600 de locuitori în 2007, s-a ajuns acum la peste 60.000.
„Motivele ar fi partea financiară, condițiile generate de pandemie cu munca de acasă. Mulți sunt îndemnați și de calitatea vieții în mediul rural, la curte, cu aer curat. Mulți sunt peste 40 de ani care nu mai sunt legați de scoală și de oraș și își permit flexibilitatea de a lucra de acasă. Aaceste creșteri sunt în jurul marilor orașe, nu se duc în ruralul tradițional.” a adaugat Prof. Univ. Dr. Ion Hosu, sociolog UBB Cluj-Napoca
Source link