A fost activat Centrul Județean de Coordonare şi Conducere a Prevenţiei (un Comitet Judeţean de Situaţii de Urgenţă în format mai restrâns).
La nivelul județului Cluj s-au luat câteva măsuri suplimentare şi anume activarea Centrului Județean de Coordonare şi Conducere a Prevenţiei care este de fapt un Comitet Judeţean de Situaţii de Urgenţă în format mai restrâns pentru a putea lua decizii operative în timp mai scurt.
Acesta este format din Inspectoratul Situaţii de Urgenţă, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi, Spitalul Judeţean de Urgenţe, Spitalul de Boli Infecţioase şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă sub coordonarea prefectului.
S-a decis înfiinţarea Grupului Medical Tehnic care funcționează pe lângă CJSU și este format din specialişti care vor propune decizii cu caracter medical care ţin de întregul proces de gestionare la nivelul județului Cluj, decizii însemnând: relocări de pacienţi, inclusiv eliberări de secţii, eliberări de spitale ş.a.m.d. dacă va fi cazul.
Grupul Tehnic va propune aceste decizii şi vor fi validate de către Centru Judeţean de Coordonare şi Conducere a Prevenţiei. Coordonatorul acestui grup este doamna doctor conf. Adela Golea, director medical la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.
S-a luat legătura cu mai multe ONG-uri și organizații pentru sprijinirea cu voluntari, logistică și alte resurse şi vor mai avea loc şi alte discuții în acest sens. Prin intermediul Universității de Medicină şi Farmacie s-au identificat alte 4 aparate de testare care vor fi gata de operaționalizare de mâine. În acest moment exista 250 de kituri de testare din care 70 vor fi epuizate astăzi şi mai sunt 197 rămase. Luni vor mai veni încă 300 kituri.
Solicitările pentru testare sunt extrem de mari. Clujul este centru zonal ceea ce înseamnă că sute de solicitări se fac în fiecare zi, care nu pot fi ignorate evident, însă cererile se prioritizează. În momentul în care cele 4 aparate vor fi operaţionale lucrurile vor merge mai ușor. Urmează ca şi spitalul din Mureș să primească un aparat, astfel că se va fluidiza activitatea. În acest moment există o secție dedicată la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj cu cei 6 pacienți cu Coronavirus internați. Urmează să fie eliberate alte secții pentru o posibilă escaladare a situației, dacă va fi cazul.
Acest grup tehnic medical de lucru va avea sarcina să identifice spaţii de relocare pentru pacienții care nu au nevoie de tratament obligatoriu la Spitalul de Boli Infecțioase şi de a identifica soluții pentru alte spitale care pot primi pacienți cu posibilă simptomatologie de Coronavirus.
Se dorește să se insiste asupra importanței comunicării cât mai eficiente către cetățeni și aceștia să declare realitatea pentru că declarația falsă nu numai că te supune rigorilor legislației, dar pune în pericol, familia, comunitatea în care te deplasezi, unor posibile infecții cu acest virus.
Prefectura Cluj
Source link