Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat că vor fi majorate amenzile pentru arderea vegetației uscate.
Tanczos Barna a precizat într-o postare pe Facebook că a semnat un proiectul de OUG care reglementează noile amenzi și că speră ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat.
”Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetație și miriști. În ciuda interdicției și a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană și au un efect negativ și asupra solului.
Astfel am decis majorarea amenzilor contravenționale pentru arderea miriștilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 și 100.000 lei.
Am semnat proiectul ordonanței de urgență si sper ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat”, a scris Tanczos Barna.
Sute de hectare pârjolite la Cluj în doar câteva zile
Pompierii au intervenit în județul Cluj, doar în ultimele zile, la zeci de astfel de incendii, care au mistuit sute de hectare de pământ. Reprezentanții ISU Cluj atrag atenția că incendiile de vegetație uscată pot pune în pericol bunuri, imobile sau chiar vieți omenești.
“Vă reamintim că arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale se efectuează numai după obținerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență constituit la nivelul autorităților publice locale sau persoana desemnată în acest sens. Altfel, punerea focului în astfel de situații este interzisă și se amendează contravențional, potrivit Hotărârii de Guvern 537 din 2007”, transmite ISU Cluj.
Source link