Categories: Eveniment

Cu ce provocări se confruntă managerii? Maria Metz, NTT: În absența mediului de afaceri, universitățile ar pierde din competitivitate / Voicu Oprean, Arobs: Management-ul e o știință, nu o artă

NTT DATA Romania a găzduit, joi, o conferință care a abordat managementul din perspective multiple.
Societatea Academică de Management din România (SAMRO) şi NTT DATA Romania au organizat, joi, o conferința pe temele: „Provocări ale management-ului în contextul macroeconomic actual” şi „Viitorul managementului resurselor umane în industria de tehnologie.”

Evenimentul de la Cluj a adus față în față personalităţi din sfera academică, economică dar şi nume consacrate din industria de tehnologie, care au analizat obiectiv modul în care contextul macroeconomic actual influenţează strategiile de management al resurselor umane din industria de tehnologie şi nu numai. Invitaţii s-au raportat la toate acestea din perspectivă diversă și au evidențiat o radiografie obiectivă şi profesionistă a provocărilor din prezent.

Evenimentul a fost moderat de către Daniel Metz, Președintele Consiliului de Administrație NTT DATA Romania.

Maria Metz: NTT confirmă din nou că este un trend setter / Universitățile au o dublă vocație
„Universitățile au o dublă vocație. Aceea de a face transfer de cunoștințe către studenți și cea de cercetare științifică avansată. În relația cu mediul de afaceri este abordată această dublă perspectivă. Pe deoparte, mediul de afaceri, companiile așteaptă de la universități în calitatea lor de formatori de resursă umană de înaltă calitate să acopere nevoile lor. Pe de altă parte, din perspectiva cercetării științifice foarte atent coordonate, în cazul universităților cu valențe antreprenoriale, să asigure un transfer de informație, de tehnologie dinspre universitate către mediul de afaceri. Relația aceasta este una bilaterală. În absența mediului de afaceri, universitățile ar pierde din competitivitate prin prisma faptului că firmele nu ar mai solicita transfer tehnologic. Ele sunt și cele care creează locuri de muncă pentru absolvenți, într-un context în care universitățile acționează între ele ca într-o piață concurențială”, a spus Maria Metz, CEO-ul NTT DATA România.

Aceasta a vorbit și despre lecțiile ultimilor 20 de ani de colaborare cu zona academică.

„Am 20 de ani de experiență în ceea ce privește aceste colaborări între universități și mediul de afaceri. După acești ani, am înteles acum, poate mai bine decât oricând, profunzimea și însemnătatea acestui tip de colaborare. Am decis împreună cu SAMRO să onorăm această colaborare prin lansarea aceastei platforme de discuții de specialitate și să ducem colaborarea la un an nivel, să confirmăm o dată în plus caracterul de trend setter al NTT Data România în piața de talente în care activează. Sper ca în urma acestui eveniment să avem concluzii relevante în urma unor discuții pline de sens”, a conchis Maria Metz.

La primul panel au fost prezenți patru invitați de top precum prof. univ. dr. Răzvan Nistor, dr. Andrei Crivi, dr. Florin Petean, dar și Voicu Oprean, CEO-ul companiei locale Arobs Transilvania, „una dintre cele mai de succes companii de tehnologie din Cluj din ultimii ani”, după cum a precizat chiar Daniel Metz. 

Oprean, Arobs Cluj: Am avut un business cu săli de fitness / Și noi greșim. Am monitorizat angajații în pandemie, iar ei s-au plâns
Voicu Oprean a vorbit și el despre provocările management-ului în contextul macroeconomic actual.

„Prima mea educație de management a fost la UBB, la Transilvania Business School se numea în acel moment. Mergeam la cursuri după viața de programator. Cam așa am început eu management-ul. Aveam o lucrare, implementarea unui proiect, o sală de fitness, dețineam acel business atunci, am început să aplic ce am învățat. Afacerea a fost roditoare la un moment dat, au fost trei săli de fitness, dintre care două în Cluj-Napoca și cealalată în București. Acum 7-8 ani am făcut exit complet din acel business. Trăim provocări diverse. Contextul este unul dificil mai ales în momentul de față, dar trebuie să ne adaptăm”, a spus Voicu Oprean, CEO-ul Arobs Transilvania.

„Imediat, în momentul pandemiei, la Arobs ne-am pus întrebari cu privirea la munca de acasă, dacă oamenii lucrează sau dacă există randament scăzut. Am pus soft-uri pe calculatoare care să monitorizeze ce se întâmplă. Știam că mai există astfel de soluții la câteva companii americane din Cluj, asta dacă ne uităm și la management-ul comparat. Am făcut soft-ul pe repede înainte, fără să ne consultăm cu management-ul. Am instalat soft-ul pe câteva calculatoare, am anunțat persoanele repsective. Am primit feedback imediat. Respectivii m-au întrebat direct «Noi ce livrăm? Ore de programare sau livrăm calitate?». Acela a fost momentul în care noi am început să analizăm și să intrăm mai mult în detaliu. Pe scurt, am anulat proiectul după aproximativ două săptămâni de implementare cu o echipă de test. După, ne-am schimbat modul de a colabora și de a implementa aceste procese de remote în firmă pentru a fi în favoarea clientului. Avem cu toții provocări, să nu creadă cineva că noi, managerii ,nu greșim. Câteodată implementăm prost, poate ne dorim mult sau facem puțin”, a povestit CEO-ul Arobs.

Voicu Oprean a absolvit un MBA (Master of Business Administration) la Harvard. Acesta susține că studenții de acolo au aces la circa 200 de studii de caz pe care le discută.

„Cred că și management-ul românesc are nevoie de studii de caz și are nevoie de o discuție foarte aplicată. Eu aș duce management-ul în zona de știință, nu de artă”, a conchis Oprean.

La final, Daniel Metz a spus că așteaptă cu nerăbdare următoarea conferință.

„Dorim să avem un șir de astfel de conferințe în care să avem invitați de renume din zona academică și din zona socio-economică, practicieni, astfel încât să stăm la masă și să discutăm despre temele care ne frământă și ne preocupă”, a anunțat Daniel Metz, Președintele Consiliului de Administrație NTT DATA Romania și Profesor Honoris Causa al UBB.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

14 hours ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

15 hours ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

2 days ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

2 days ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago