Unul din subiectele probei scrise la Limba și Literatura română de la examenul de Bacalaureat 2023 le cerea candidaților să redacteze un eseu în care să prezinte particularitățile unui text narativ semnat de Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. Judecătorul clujean Cristi Danileț, proaspăt revenit în magistratură, aduce romanul “Ion” a lui Liviu Rebreanu în prezent.
“Azi, am așteptat la ușa unei școli să iasă tinerii de la Bac. Toți erau cu telefoanele în mână și majoritatea povesteau afară cum și-au ales la subiectul trei opera „Ion”. Am zâmbit: de câțiva ani tinerii aceia lucrează online, folosesc A.I., urmăresc nave cosmice care aterizează în direct sau miliardari care fac implozie în adâncuri, văd războaie la TV, cumpăra cryptomonede de pe net și droguri din darkweb, iar ei au avut de scris la Bac despre Ion care acum 100 de ani o iubea pe Florica, dar o ia de soție pe Ana pentru pământ, după care Ana se sinucide, iar Ion e omorât de soțul înșelat al Floricăi.
Dincolo de povestea dramatică cu accente de thriller pe care și eu am fost obligat sa o învăț acum trei decenii, din „Ion” putem rămâne și cu ceva util în zilele noastre, dar spus altfel: o lecție de educație juridică.
1. La începutul și la finalul romanului sătenii joacă o horă în curtea casei ce aparține tatălui Floricăi – Azi, un astfel de eveniment nu poate să tulbure liniștea publică, indiferent la ce ore se desfășoară, căci ar fi contravenţie;
2. La acea horă, Ion dansează cu Ana, cu care se întâlnește apoi într-un loc ferit. E văzut de fratele de cruce al lui George – Azi, Codul civil ne învață că nu mai există frați de cruce, ci că frații sunt de sânge sau vitregi, numiți cosanguini (același tată) sau couterini (aceeași mamă)”, scrie Danileț pe blogul personal. RESTUL ARTICOLULUI AICI!
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei
Source link