Sponsorizat
Categories: Eveniment

De ce sunt romanii impartiti intre ”Nu-mi pasa de Ucraina” si ”Trebuie sa ajutam” – E fain la Cluj!

Sponsorizat
Sponsorizat

Războiul din Ucraina a polarizat societatea românească. Dacă cei mai mulți oameni s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe refugiații care fug din calea tancurilor ruse, există și persoane care cred că România nu ar trebui să sprijine țara vecină.
”Nu-mi pasă de Ucraina, ci de românii din regiunile furate de această țară. Din partea mea, Ucraina nu are decât să dispară”, comentează un internaut pe un site de știri.
”Ce curaj să vină și să ceară ajutor, după ce în 2020 a declarat că România a ocupat Bucovina de Nord”, scrie altcineva pe o rețea de socializare.
Psihologul Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, explică la RFI această polarizare a societății pe tema războiului din Ucraina: ”Este un fenomen care are în spate mai multe cauze și cauzele nu sunt noi. Eu întotdeauna am spus de exemplu că pe foarte multe atribute psiho-culturale care se exprimă după aceea în atitudini, în valori, în interese, românii sunt polarizați. Polarizarea este o componentă importantă în profilul nostru psiho-cultural și atunci din start, acea polarizare generală funcționează ca un factor predispozant pentru polarizări pe care le vedem pe teme specifice, inclusiv pe tema Ucrainei”.
”Doi: cu siguranță, există și unele atitudini din partea autorităților ucrainene față de comunitatea românească, care sunt bine descrise de cei care se polarizează sau care se poziționează mai negativ, modul în care a fost tratată comunitatea românească acolo”, spune el.
”Trei: să ne amintim că este totuși un război și cu siguranță există și un război informațional, probabil inamicii Ucrainei încearcă să amplifice această atitudine negativă sau elementele de suspiciune pe care unii români pot să le aibă față de Ucraina”, atrage el atenția.
”Mesajul pe care eu îl dau ca psiholog este că e un război, un război crunt. În acest moment, dreptul la viață este mai important ca orice alt drept și trebuie să ne focalizăm pe asta, urmând ca după război să putem aborda și teme legate de minoritatea românească din Ucraina, cum este tratată, ce drepturi are și așa mai departe. Dar în momentul ăsta a te polariza și a aduce astfel de discuții când oamenii mor, mor femei, mor copii, se distruge o țară nu este o atitudine corectă, prin simplul fapt că ești om”, conchide Daniel David.
Sursa: Rfi

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Poliția Română, prezentă la datorie în zona Tarnița: „Acționăm pentru ca weekendul să se încheie în siguranță, nu cu neplăceri

Într-o postare publicată pe rețelele de socializare, Poliția Română anunță că acționează și în acest…

18 hours ago

🐾 Primăria Cluj-Napoca permite accesul cu animale de companie în instituțiile publice

🐾 Cluj-Napoca: Acces permis pentru animalele de companie în instituțiile publice Un pas important spre…

3 days ago

Cum ajungi rapid la Electric Castle 2025: tren, autobuz sau mașină? Ghid complet pentru Bonțida

Electric Castle 2025 revine între 16–20 iulie la Castelul Banffy din Bonțida, cu un line-up…

4 days ago

Kids Thursday revine la Iulius Mall Cluj – Teatru de păpuși gratuit în aer liber, toată vara!

Spectacole magice pentru cei mici, în fiecare joi din vară, la Iulius Mall Cluj! Vara…

4 days ago

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic,…

4 days ago

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de…

5 days ago