Categories: Eveniment

De vorbă cu organizatorul Târgului de Crăciun din Cluj-Napoca. Va mai participa la licitația din 2023? / Ce cheltuieli au vendorii

Este ultimul an de “familion” la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca, contractul de organizare a evenimentului din centrul orașului fiind încheiat pe o perioadă de 5 ani, cu termen de expirare în 2022. 
Amintim că, anul acesta, Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca a ajuns pe buzele tuturor românilor după o postare făcută de un antreprenor bucureștean, în care acesta se arată uimit de prețurile practicate de către vendori (epopeea langoșului) și care, mai apoi, a decretat că „Primăria a ratat însăși esența târgului”. Am făcut și noi o vizită la târgul din Piața Unirii și am trecut în revistă mâncărurile, băuturile și cadourile de Crăciun comercializate la cele 86 de căsuțe și am vorbit cu vendorii despre cum i-a afectat inflația și criza energetică. MAI MULTE AICI! 

Am considerat că este important să aflăm și care a fost experiența din ultimii 5 ani a organizatorului. Așa că, am stat de vorbă cu coordonatorul evenimentului, Mihai Oprean, despre experiența organizării Târgului de Crăciun din Cluj-Napoca în ultimii 5 ani, ce costuri implică participarea vendorilor, dar și ce se întrevede pe mai departe. 

Menționăm că, Primăria Cluj-Napoca a concesionat serviciile de organizare a evenimentului ”Târgul de Crăciun”, în urma unei licitații, asocierii compusă din firmele S.C. Respect BigTime Group S.R.L., S.C. Paledris S.R.L. și S.C. Club Arena S.R.L., pentru o perioadă de 5 ani. Contractul expiră anul acesta. Pe lângă chiria pe căsuțe, participanții trebuie să achite electricitatea, salubrizarea, eliminare a apei reziduale și a uleiurilor alimentare, după caz, curățare și pază. 

Cât este chiria pe căsuță și ce alte chletuieli mai au participanții?

M.O.: “În medie, chiria pentru închirierea unei căsuțe este de aproximativ 18.000 lei + TVA, dar avem și taxe mai mari pentru comercianții care au băutură, mâncare, produse tradiționale, zona de food and drink. Pe lângă costul de închiriere, mai avem o taxă pentru pază în valoare de 400 lei + TVA, o taxă pentru curățenie în valoare de 400 de lei + TVA și taxa pentru current. Fiecare căsuță are contor, fiecare vendor plătește cât consumă”. 

Având în vedere că este ultimul an de contract pentru Târgul de Crăciun, veți mai participa la licitația următoare organizată de Primărie?

M.O.: Târgul de Crăciun Cluj Napoca a pășit într-o nouă etapă, odată cu anul 2017, atunci când s-a auzit prima dată în Piața Unirii și apoi în toată Europa despre FAMILION. De la bebe până la pisică, de la bunic la cățel, de Crăciun cu toții sărbătorim în familion. Mai țineți minte cum era? Și-a zburlit mâțu bretonu / Când ne-am strâns familionul…sau Când pupă fulgu betonu / Ne-adunăm Familionul …și multe altele. Așa a fost anul 2017. Cu un faMILION de surprize.

 

2018

A venit apoi Târgul de Craciun în anul centenar, 2018. Am vorbit atunci despre puterea ideii de împreună transmis prins sloganul  „Unește oamenii. Reunește familionul”. În 2018 am avut, dacă mai țineți minte 5 săptămâni cu 5 teme diferite: concerte, gătit, cadouri, filme și jocuri pentru copii. O nebunie.  Mai țineți minte ce ziceam în săptămâna cu gătitul? Vrei chec cu pudră de lună? / Hai că-l gătim împreună. A fost frumos.

2019

În 2019 am dus familionul la joacă. Au fost jocuri și joculețe de toate felurile, în toată piața, peste tot. Jocuri de familie, jocuri pentru copii, toate sub sloganul „Familionul, familionul, hai la joc!”

2020

2020 a fost anul cu restricțiile. Am stat în casă și am amestecat amintirile cu planurile și speranțele pentru anii ce vor veni.

2021

Și a venit 2021. Ne-a gasit mult mai uniți și mult mai atenți unii la porblemele celorlalți. De aceea, tema Târgului de Crăciun a fost exprimată de sloganul „Gândul bun și fapta bună/Familionul le adună” iar tîrgul nostru s-a transformat într-un festival al faptelor bune

2022

A venit, în sfârșit momentul relaxării. Pentru că perioada dinainte sărbătorilor (adică exact perioada în care se face Târgul de Crăciun) e considerată una din cele mai stresante și agitate din an, toataă lumea aleargă după cumpărături, cadouri, am considerat că ceea ce trebuie Târgul să aducă oamenilor este….RELAXAREA. De aceea, afișul de anul acesta înfățișează un… REN ZEN. Așadar, anul acesta…Relaxare până-n zare / Familion în sărbătoare”.

Despre o viitoare posibilă participare la o nouă licitație pentru organizarea evenimentului din Piața Unirii, Mihai Oprean a spus : ”Am ajuns la concluzia că am nevoie de timp. De mine. De copiii mei. De prieteni. Să-mi trag putin sufletul. Sa-mi adun familionul…. Vom vedea”.

Cu ce contribuie Primăria Cluj-Napoca la organizarea evenimentului? Redevența pentru închirierea spațiului public a rămas aceași stipulată în contractul încheiat in 2017?

M.O.: “Pentru concesionarea serviciilor de organizare a Târgului de Crăciun, prețul contractului este compus dintr-o redevență anuala în valoare de 0.31 lei /mp/zi, actalizată în data de 31.10.2021, pentru o suprafață de 1624.34 mp și o taxă de ocupare a domeniului public în valoarea de 0.39 lei/mp/zi, pentru o suprafață de 1624.34 mp , existând posibilitatea ca aceste taxe să se modifice anual conform Hotărârii Deliberativului Local pentru fiecare din anii respectivi, pe baza unei Hotărâri de Consiliu Local. Primaria este “proprietarul” târgului, avem tot suportul, mai puțin financiar. Târgul este organizat din capital privat obținut de la vendori, parteneri locali, parteneri naționali, buget propriu”.

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca și-a deschis porțile în 18 noiembrie, care se vor închide în 31 decembrie 2022. Până atunci, zeci de concerte au loc pe scena amplasată în Piața Unirii: Voltaj, Direcția 5, Iuliana Beregoi, Alexandra Ușurelu, Semnal M, Blue Ink Jazz Quartet, Vibes Live Band, Școala de muzică Rock Academy, Școala de Muzică Voltaj Academy, Școala de muzică Music Hub, Kids Sing Academy, Școala de Muzică The Beat, Timothy Kross, Incubatorul de Muzică și Incubatorul de Folclor, Zestrea Ardealului, Clubul Vedetelor (Muguri de Folclor), Florian Roșan, Gadjo Dilo, Ministar, Maria Golban Șomlea și Paula Rad. Lor li se vor alătura zeci de coruri și grupuri de colindători de la grădinițele, școlile și liceele din oraș.

De asemenea, 86 de căsuțe cu bunătăți și cadouri de la producători locali, caruselul, bradul împodobit, roata panoramică și poveștile la gura sobei completează decorul de poveste. Radioul Răcnetul lui Rudolf difuzează cele mai frumoase piese de Crăciun și poate fi ascultat zilnic în Piața Unirii și online pe www.familiondecraciun. 

Nu în ultimul rând, Tramvaiul lui Moș Crăciun circulă pe toată durata târgului, între orele 16:00-18:00, pe traseul Gară-Bucium, iar în unele zile, chiar și Moșul îi va întâmpina pe cei mici. Căsuța lui Moș Crăciun vă așteaptă în vizită, tot la târg, unde puteți lăsa și scrisoarea pentru moș.

Anul acesta lipsește pantinoarul din centrul Clujului, din cauza costurilor mari: “Ne-ar fi făcut să creștem foarte mult biletul de intrare și să punem un preț mare pentru închirierea patinelor”, a declarat Mihai Oprean, coordonatorul târgului. 

Energie verde: panouri fotovoltaice pentru un eveniment sustenabil 

Târgul de Crăciun și Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu dezvoltatorii de proiecte fotovoltaice mari Parapet.ro, au făcut primii pași pentru reducerea consumului de energie, prin montarea de panouri fotovoltaice pe căsuțele existente în târg. Energia regenerabilă produsă va acoperi integral costurile pentru circa 6 căsuțe din târg. 

Târgul de Crăciun din Cluj Napoca, locul 8 în Top 10 cele mai frumoase din Europa

Conform clasamentului anunțat de European Best Destinations, Târgul de la Cluj ocupa locul 8 în anul 2019. Târgul din Budapesta a ocupat locul I în acest top. Locul doi era ocupat de faimosul târg de Crăciun din Viena. Pe locul trei se afla târgul din Gdansk, Polonia. Locurile patru, cinci, șase și șapte erau ocupate de târgurile din Bruxelles (Belgia), Montbeliard (Franța), Basel (Elveția) și Metz (Franța). Ultimele două locuri erau ocupate de târgurile de la Valkenburg (Olanda) și Novi Sad (Serbia).

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

2 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

3 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

4 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

5 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago