Decoraţiuni astrale pe clădirea Primăriei Cluj-Napoca. Autor: Dan-George Uza. Societatea Română pentru Astronomie Culturală Cluj-Napoca.
”Am fost mereu fascinat de atenţia cu care arhitecții vremurilor trecute abordau detaliile fațadelor. Aceştia înţelegeau că o clădire exprimă un anumit mesaj cultural care va dăinui poate peste veacuri… cu condiţia să se mai găsească cineva în viitor capabil să-l descifreze. Iată de pildă un frumos exemplu: cazul palatului Primăriei Cluj-Napoca, opera arhitectului Ignac Alpar, un edifciu ridicat în stil eclectic la sfârșitul secolului al XIX-lea, dominat de elemente neo-baroce care alcătuiesc în ansamblu un mesaj astronomic important. Deasupra timpanului fațadei principale (cea nordică) găsim globul pământesc sau elemental de compoziție terestră. El are înfășurat în jurul său, pieziș, o cingătoare. Este vorba, desigur, de brâul zodiacului, acea zonă a bolții în care se află toate cele 12 constelații pe care Soarele pare să le străbată într-un an calendaristic. Banda a fost amplasată diagonal pe glob, pentru că zodiacul este înclinat față de ecuator cu circa 23,5 grade. Avem de-a face așadar cu o redare stilizată a cerului și pământului. Zodiacul,prezent abia ca element interimar, neindividualizat, face trecerea de la terestru spre universul de deasupra, de la material la spiritual. Și care este pentru noi, oamenii, expresia înaltului cosmic? Desigur, răspunsul trebuie să fie Soarele! Soarele, astrul zilei, atinge culminaţia pe clădirea Primăriei Cluj-Napoca aşa cum se cuvine: la cea mai mare altitudine. Îl găsim antropomorfozat tocmai în vârful turnului, de unde le zâmbește cu bunăvoință trecătorilor. Așezat în plan meridional, cu o față spre est și una spre vest, el fixează în spațiu și în timp începutul și sfârșitul zilelor de echinocții, singurele momente din an în care răsăritul și apusul se produc pe această direcție cardinală”.
Editare fotografie: Clujul și clujenii
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei
Source link