Lucrările de excavații de pe șantierul Drumului Expres A3 – Tureni au prilejuit descoperirea a două situri arheologice de o importanță “nemăsurată” pentru istoria populațiilor locuitoare pe teritoriul dintre Carpați – Dunăre și Marea Neagră.
Primăria Tureni a anunțat că lucrările de excavații de pe șantierul Drumului Expres A3 – Tureni “au prilejuit descoperirea a două situri arheologice de o importanță nemăsurată pentru istoria comunei Tureni, precum și pentru istoria populațiilor locuitoare pe teritoriul dintre Carpați – Dunăre și Marea Neagră!”
“Conform informațiilor furnizate de arheologi, în primul sit au fost găsite atât locuințe, cât și un vârf de lance provenind din secolul al II-lea î.C. (înainte de Christos) Astfek, se atestă faptul că populațiile dacice locuiau în zona comunei Tureni înainte de cucerirea romană din anul 106 d.C.
De asemenea, în situl al doilea au fost descoperite locuințe romane, vase de provizii romane, gropi de provizii romane și oase de animale. Acest sit arheologic provine din perioada romană, cuprinsă între anii 106 – 271 d.C. (după Christos)”, transmite Primăria Tureni.
Vestigiile au fost descoperite de echipele de arheologi de la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
“Le mulțumim arheologilor de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei. (…) Aceste descoperiri de o importanță fundamentală pentru identitatea românească din Transilvania consfințesc, fără echivoc, continuitatea populațiilor daco-romane în zona Transilvaniei”, subliniază reprezentanții Primăriei Tureni.
“Ca o notă de istorie, prima atestare documentară a comunei Tureni provine din anul 1267, când este menționat numele comunei într-un contract de vânzare-cumpărare a unei livezi!
Noile descoperiri arheologice atestă că la Tureni au existat familii, ginte și comunități care au trăit cu mult înainte de secolul I după Christos”, precizează reprezentanții primăriei.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei
Source link