De la oi, dintr-un sătuc de munte, la marketing în Cluj, de la stână la facultatea de silvicultură. Este povestea lui Ştefan Stănuş, un tânăr cioban din Pianu de Sus, judeţul Alba, care a reuşit să ducă mai departe tradiția familiei cu oieritul dar şi să facă nu una, ci două facultăți.Este un model pentru toţi din comunitatea lui şi este un exemplu de român care reuşeşte chiar şi acolo unde mulţi spun că nu mai este nimic de făcut.„A început aşa, pe neașteptate toată povestea. Eu, când am fost la liceu şi în generală, n-am prea învățat, eu eram acolo treacă-meargă, mai mult pe la animale, aşa îmi plăcea mie, nu-mi plăcea să învăț”, spune Ştefan Stănuş, pentru Antena3.roA terminat liceul dar n-a luat BAC-ul. A avut o perioadă de doi ani în care s-a gândit că trebuie să dezvolte afacerea familiei, dar nu prea știa cum.„Între timp a trebuit să mă duc în Germania după o maşină şi când am ajuns în ţară, eram foarte obosit şi m-am oprit în Banat la mătușa mea, ea acolo stă, la Lugoj şi vară-mea învăţa pentru BAC şi avea un caiet la biologie, nu era nici plin, mi s-a părut puţin de învățat pentru BAC. Şi m-am uitat aşa la caiet şi am zis, nu pot să învăț? Că sunt numai câteva pagini”, mai spune Ştefan.Aşa că tânărul cioban a împrumutat caietul verișoarei şi din el a învățat şi a reuşit să ia proba la biologie. S-a ambiționat apoi, făcut şi meditații şi a trecut şi de probele la matematică şi română. Lui Ştefan începeau să i se deschidă noi orizonturi.„Am ajuns la facultatea de Silvicultură din Brașov, fiind cea mai bună din ţară, a fost greu la început, eu neștiind nici să învăț cum trebuia, mi-a fost greu, dar, între timp am reuşit , am ajuns bursier în anul e şi anul 4”, mai spune Ştefan Stănuş.În tot acest timp n-a uitat de animale. A împărțit învățatul cu munca fizică şi, dacă tot a prins gustul cărții, încă de când era în anul trei la Silvicultură, s-a mai înscris la o facultate.„ Am zis să mă înscriu şi la facultatea de management că mi-au plăcut şi afacerile şi am zis, hai să mă duc că se leagă, na să am un pic habar”, mai povestește Ștefan.Acum, Ştefan este un cioban modern. Cu un ochi la oi, cu celălalt pe smartphone pentru a nu pierde noutăţile din domeniul de business agricol. familia lui e foarte bucuroasă că va duce mai departe tradiţia, punând în aplicare ce a învățat la facultăți.
Source link