Connect with us

Eveniment

DNA se luptă cu corupţia din… cinematografie. Dosar penal legat de filme româneşti premiate la marile festivaluri

Stefania Heinz

Published

on

DNA se luptă cu corupţia din... cinematografie. Dosar penal legat de filme româneşti premiate la marile festivaluri

Eugen Şerbănescu, fost director general al Centrului Naţional al Cinematografiei, şi Carmen Gabriela Stejeroiu, fost şef Serviciu Fond Cinematografic, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a celor doi deoarece aceştia ar fi facilitat obţinerea de finanţare pentru nouă producători de film care nu ar mai fi avut dreptul legal. Dosarul fusese constituit în 2014, la Sesizarea a Corpului de control al fostului premier Victor Ponta, scrie G4Media.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Eugen Şerbănescu, la data faptelor director general al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), pentru 34 de infracţiuni de abuz în serviciu, dintre care unele în formă simplă, iar altele în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, şi a lui Carmen Gabriela Stejeroiu, la data faptelor şef Serviciu Fond Cinematografic şi director economic (exercitări temporare ale funcţiei) în cadrul CNC, pentru 27 de infracţiuni de abuz în serviciu, dintre care unele în formă simplă, iar altele în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar, a fost deferită justiţiei şi Gabriela Dincă, la data faptelor angajat în cadrul Serviciului Fond Cinematografic, pentru 27 de infracţiuni de abuz în serviciu, dintre care unele în formă simplă, iar altele în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii notează în rechizitoriu că în contextul finanţării din fonduri publice a unor producţii cinematografice, în perioada 2006 – 2016, cei trei inculpaţi şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute în cuprinsul Ordonanţei 39/2005 privind cinematografia, cu ocazia încheierii a 84 de contracte în cadrul cărora Centrul Naţional al Cinematografiei ar fi plătit efectiv suma de 51.106.409 de lei.

Dosarul penal instrumentat de DNA este legat de filme celebre. Procurorii consideră că banii pentru 55 de pelicule reprezintă un prejudiciu de 9,6 milioane de euro. Decizia de inculpare a fusese luată pe 9 iunie 2020 de procurorul DNA, Ștefăniță-Cosmin Stroie, într-un dosar constituit în 2014 ca urmare a unei sesizări a Corpului de control al premierului Victor Ponta. Procurorul Stroie a preluat cazul de la Valina Călărașu, după ce aceasta a părăsit DNA. Procuroarea Călărașu a început urmărirea penală și le-a atribuit șefilor CNC calitatea de suspect în 2017.

Printre filmele a căror finanțare de către CNC este considerată prejudiciu de DNA se numără:

* ”Eu când vreau să fluier, fluier”, câștigător al Ursului de argint la Berlinala din 2010, regizat de Florin Șerban și produs de Cătălin Mitulescu,
* ”De ce eu?”, filmul regizorului Tudor Giurgiu despre moartea procurorului Cristian Panait,
* ”Undeva la Palilula”, regizat de Silviu Purcărete și produs de Tudor Giurgiu,
* ”Lampa cu căciulă”, cel mai premiat scurtmetraj românesc,
* ”Toată lumea din familia noastră” – ambele regizate de Radu Jude și produse de Ada Solomon,
* ”Aliyah DaDa”, un documentar regizat de Oana Giurgiu și produs de casa de producție a Oanei și a lui Tudor Giurgiu.

“Deşi în actul normativ menţionat sunt prevăzute expres condiţiile în care anumite societăţi comerciale (producători de film) pot beneficia de finanţare din partea CNC, cei trei ar fi facilitat obţinerea de finanţare pentru nouă producători de film care nu ar mai fi avut dreptul legal de a obţine acele sume de bani. Practic, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, aceştia ar fi permis ca aceiaşi producători de film să beneficieze de noi credite directe sau finanţări nerambursabile din partea CNC, în ciuda faptului că nu îşi respectaseră obligaţiile rezultate din contractele aflate în derulare, ajungând, din nou, în poziţia de a încălca aceleaşi obligaţii”, precizează anchetatorii.

Source link

Facebook Comments

Eveniment

Polițiștii clujeni au confiscat 10 tone de lemne dintr-un transport ilegal

Stefania Heinz

Published

on

Polițiștii clujeni au confiscat 10 tone de lemne dintr-un transport ilegal

Ieri seară, polițiștii au fost sesizați în legătură cu un transport de lemne care avea un plus de 10 tone pe raza localității Căpușu Mare.
“La data de 23 octombrie, în jurul orei 19.30, polițiștii au fost sesizați prin SNUAU 112, cu privire la efectuarea unor transporturi de material lemnos care nu ar corespunde din punct de vedere gabaritic, pe DN 1 E60, pe raza localității Căpușu Mare, din județul Cluj.

Polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin au identificat, inițial, un ansamblu de vehicule format din camion și remorcă, care transporta o încărcătură de material lemnos, în acest sens fiind prezentat un aviz de însoțire a materialului lemnos.

În urma unei examinări sumare, au rezultat indicii despre o posibilă diferența de tonaj și volum.

Reprezentanți ai ISCTR au efectuat cântărirea ansamblului de vehicule, rezultând un plus de aproximativ 10 tone.

Polițiștii Serviciului de Ordine Publică, reprezentanți ai Gărzii Forestere Cluj, cu sprjinul Direcției Silvice Cluj au derulat activitatea de inventariere a încărcăturii din ansamblul de vehicule, reieșind un volum de 7,5 metri cubi de material lemnos, care nu se regăsea în avizul transportului respectiv.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor privind tonajul și volumul de material lemnos transportat.

De asemenea, cantitatea care depășea volumul menționat în aviz a fost confiscată.

Mai mult, conducătorul ansamblului auto a fost sancționat contravențional în temeiul Legii nr. 61/1991, pentru proferarea de injurii la adresa persoanelor prezente la fața locului.

Sancțiuni aplicate: 4, în valoare totală de 10.900 de lei.

La scurt timp, pe raza aceleiași localități a fost identificat un alt ansamblu de vehicule, care era încărcat cu material lemnos, parcat pe acorstamentul carosabilului, fără ca în zona acestuia să poată fi identificat conducătorul vehiculului.

În urma verificărilor efectuate, polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul Silvic s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de Transport, cu orice mijloace de transport al materialului lemnos în volum de peste 10m3, neinsotite de documente specifice de transport, din care sa rezulte cu certitudine legalitatea provenienței acestora , fapta prevăzută și pedepsită de Art 68 alin 2^1 din legea 46/2008 actualizată- Codul Silvic, în cauza existând indicii cu privire la efectuatea transportului fără a fi emise documentele necesare.

Totodată, a fost dispusă indisponibilizarea ansamblului de vehicule și a încărcăturii (lemn rotund rasinoase)”, se arată într-un comunicat.

Source link

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Strada Emil Isac a fost redeschisă circulației

Stefania Heinz

Published

on

Strada Emil Isac a fost redeschisă circulației

Lucrările de modernizare ale străzii Emil Isac au fost realizate pe fonduri europene și sunt finalizate în proporție de 99%. 
Strada din zona centrală a orașului a fost modernizată și redeschisă circulației. Au fost amenajate piste și rastele pentru bicicelte și a fost instalate șase stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice. 

Trotuarele sunt finalizate în proporție de 99% și sunt realizate din din plăci de granit, cu o grosime de 10 cm. 

Mai mult, jumătate din arborii care au fost incluși în proiect au fost deja plantați și au fost amenajate trei zone pentru accesul ușor al persoanelor cu dizabilități. 

În ceea ce privește carosabilul, au fost amenajate zone de liniștire trafic, două locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități, precum și o stație de încărcare pentru două mașini electrice. 

Source link

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Accident lângă Cluj. O femeie a avut nevoie de manevre de resuscitare

Stefania Heinz

Published

on

Accident lângă Cluj. O femeie a avut nevoie de manevre de resuscitare

O autospecială, un echipaj SMURD și două echipaje ale ambulanței au intervenit noaptea trecută în localitatea Luna, în urma unui accident rutier.
În jurul orei 3:10, ISU a fost alertată în legătură cu ieșirea unui autoturism în afara carosabilului în localitatea clujeană Luna.

O autospecială, un echipaj SMURD și două ambulanțe au intervenit la locul accidentului. Acolo, echipajele au găsit un bărbat și trei copii care erau ieșiți din autoturism și o femeie în vârstă de 40 de ani, care nu prezenta semne vitale.

În urma manevrelor de resuscitare, semnele vitale au revenit, iar femeia a fost transportată la spital în stare critică.

Copiii cu vârste cuprinse între 9 luni și 14 ani au fost transportați la spital alături de tatăl lor pentru noi investigații.

Source link

Facebook Comments
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2020 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate