Pe continentul american se bucură Halloween-ul de cel mai mare succes, chiar dacă este o sărbătoare de origine celtică.
În ziua de astăzi, în America, s-a dezvoltat o întreagă industrie în jurul sărbătorii de Halloween. Copiii se costumează cât mai înfricoşător şi merg la colindat, vizitând fiecare casă, iar gazdele le oferă bomboane. Dovlecii sculptaţi şi luminaţi cu felinare şi multe alte decoraţii sunt specifice în această perioadă şi toţi se întrec în costume, care este mai înfricoşător. Însă puţini ştiu că aceasta este o sărbătoare veche, celtică, relatează Mediafax.
Ziua de 31 octombrie este ultima zi din calendarul celtic, o zi a sărbătorii păgâne, de onorare a morţilor. În urmă cu 2.000 de ani, această zi purta numele de All Hallows Eve. Acum, există nenumărate variante culturale ale zilei şi ale tradiţiilor din această zi, dar toate se întâlnesc în acelaşi punct: festivitatea celtica, denumită Samhain, care semnifică sfârşitul verii şi venirea anotimpului rece. Samhain reprezenta un prag temporal important, când sufletele morţilor se plimbau noaptea pe străzi şi pentru a fi îmbunate, oamenii lăsau daruri la uşă. Doar aşa credeau că vor avea o recoltă abundentă.
Printre obiceiurile născute în Irlanda se numără şi jocul ”snap-apple”, în cadrul căruia un măr este atârnat de tocul uşii sau de un copac şi cei prezenţi încearcă să muşte din el. Tradiţiile costumatului şi al colindatului au pătruns în Statele Unite la începutul secolului XX şi a avut succes atât în rândul adulţilor, cât şi al copiiilor. Primele costume de Halloween care au fost produse în masă au apărut în magazinele din America, în anii 1930.
La capitolul culinar, printre mâncărurile asociate sărbătorii de Halloween se numără merele glazurate, obicei preluat din Marea Britanie şi Irlanda, prăjiturile cu dovleac, caramele, bomboane în formă de cranii şi, mai ales, celebra ”barmbrack”, o prăjitură cu fructe, în care se introduce un inel sau o monedă.
Halloween-ul în România
În România, echivalentul sărbătorii de Halloween este ziua Moşilor de toamnă sau Sâmbăta morţilor, care se ţine în prima sâmbătă din luna noiembrie. În această zi se ţin slujbe, se împart pachete cu mâncare celor săraci şi se aprind lumânări.
De asemenea, şi în noaptea Sfântului Andrei, sărbătorită pe 30 noiembrie, se spune că spiritele ies în lume şi lupii vorbesc omeneşte. Superstiţiile spun că oamenii se pot apăra de acestea cu usturoi şi vrăji, pentru a nu se transforma în vârcolaci. Fetele care vor să cucerească inima unui băiat sau să vadă scene din viitorul lor, pot face tot soiul de farmece în această seară.
Halloween-ul în întreaga lume
Sărbătoarea Halloween-ului a ajuns şi în Mexic şi Spania, Ziua Morţilor- Dia de los Muertos. În aceste zile se poartă măşti şi se construiesc altare celor decedaţi, la care sunt aduse ofrande. De asemenea, şi în Haiti, Fed Gede sau Sărbătoarea strămoşilor, este un festival care se trage din cultura voodoo şi se sărbătoreşte în primele zile ale lunii noiembrie. Aici se aprind lumânări şi se fac vizite la mormintele rudelor, se bea rom infuzat cu condimente. Pe 1 noiembrie şi italienii sărbătoresc Ziua Tuturor Sufletelor.
În Sardinia, cu ocazia acestei zile, sunt sărbătorite toate rudele decedate şi, asemănător tradiţiilor de Halloween, se fac felinare din dovleci, pe care localnicii le numesc ”capete de mort”.
Source link