Connect with us

Eveniment

Hartă participativă pentru cartarea malurilor Someșului

Stefania Heinz

Published

on

Hartă participativă pentru cartarea malurilor Someșului

În 2020, Someș Delivery și-a regândit strategia pentru a încurajează interacțiunile în grupuri mici și explorarea pe cont propriu a râului emblematic pentru Cluj.
În urma Someș Delivery, Clujul se poate bucura de câteva instalații artistice și arhitecturale noi.

Someș Delivery cere Primăriei realizarea unei piste de biciclete de-a lungul râului, pe traseul Gilău – Florești – Cluj – Apahida – Jucu – Bonțida. Pentru asta a realizat un tur ciclist și tururi ghidate hidrobiologice, Mozaicul viu al Someșului, prin care participanții au descoperit organisme acvatice care au o importanță majoră în procesele de autoepurare a apelor.

Apa, râul, modul în care arată și cum îl putem integra în viața comunității, toate acestea au fost dezbătute în două evenimente online pe care le mai găsiți pe pagina de Facebook Someș Delivery. În cadrul primei dezbateri, reprezentanți ai Primăriei Cluj Napoca, Florești, companiei de apă Someșul ai Agenției pentru Protecția Mediului precum și reprezentanți ai societății civile au discutat despre problema curățării și igienizării râului și au propus o colaborare mai strânsă pentru un râu mai curat. Cea de-a doua discuție a urmărit modalitățile de (re)integrare a cursurilor de apă în cotidianul urban, și i-a avut ca invitați pe Asociația Ivan Patzaichin Mila23 (Rowmania), Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului Romaniei, Timișoara verde-albastră Asociația Unda Verde și proiectul Mozaicul Viu al Someșului. Prin intermediul acestei discuții se dorește căutarea unor modalități de colaborare între proiecte/organizații care au această temă comună. Un alt punct important al acestei discuții a fost identificarea tipurilor de probleme și provocări cu care fiecare proiect s-a confruntat, fie ele la nivel local, administrativ, birocratic sau legislativ.

“Evenimentul a început, ca în fiecare an, cu o acțiune de ecologizare, de data asta în zona pasarelei pietonale de pe strada Fabricii de Zahăr, unde, alături de locuitorii cartierului care au dorit să ne ajute, am strâns peste 40 de saci de deșeuri: de la pet-uri, haine, papuci, cești, conserve și electrocasnice. Vrem să ameliorăm ecologic și estetic râul, chiar dacă curățenia e efemeră. Un nou gunoi vine mereu din amonte. Neavând containere sau coșuri de gunoi în zonă, se aruncă constant deșeuri care ajung în râu și pe maluri”, spun organizatorii. Lipsa acestora, precum și a unor modalități de combatere a efectivă a acțiunii de deversare a gunoaielor în aceste zone mai puțin populate a fost unul dintre subiectele abordate în cadrul primeri dezbateri online. Primăria din Florești dorește să ia măsuri concrete pentru identificarea zonelor cele mai frecventate pentru aruncarea deșeurilor, pentru a putea să instaleze camere de supraveghere și containere de gunoi în acestea.

Tot mai mulți clujeni folosesc malurile Someșului în zonele populare, deși există multe locuri mai puțin cunoscute de-a lungul râului. Orașul se dezvoltă și crește iar Someșul poate fi oriunde liantul acestei dezvoltări. Zona necunoscută a Someșului poate fi explorată și înțeleasă, ca apoi să fie inclusă în strategia de dezvoltare a orașului. Pentru asta, echipa Someș Delivery a lansat o hartă participativă la care poate contribui oricine, adăugând locuri noi pe malul râului, spații frumoase ascunse, dar și locuri mai puțin plăcute, afectate de  deșeuri, pe care le putem face împreună mai plăcute.

Evenimentul se încheie în această săptămână cu realizarea unei picturi murale monumentale realizate pe unul din pereții Liceului de Arte Vizuale Romulus Ladea de artiștii Ocu și Kero. Cei doi, care realizează și proiectul ”Artă în curtea școlii”, au folosit pentru realizarea muralului cu o vopsea specială, care purifică aerul. Această inițiativă face parte dintr-un proiect mai amplu al Street Delivery, dezvoltat anul acesta în București, Bacău, Iași, Timișoara, Craiova și Cluj, prin care orașele participante își propun să ”să ridice moralul cu muralul”.

Source link

Facebook Comments

Eveniment

Petrecere cu 200 de persoane oprită de Poliția clujeană. Au fost aplicate amenzi de 100.000 de lei

Stefania Heinz

Published

on

Petrecere cu 200 de persoane oprită de Poliția clujeană. Au fost aplicate amenzi de 100.000 de lei

Poliștii clujeni au oprit sâmbătă seara o petrecere ilegală la care participau 200 de persoane și au aplicat 50 de sancțiuni contravenționale.
La data de 24 ianuarie a.c., în jurul orei 00.10, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați cu privire la faptul că în incinta unui complex de pe raza municipiului se desfășoară o petrecere privată la care participă un număr mare de persoane.

La fața locului s-au deplasat polițiștii municipiului Cluj-Napoca, alături de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, precum și polițiști locali din cadrul Poliției Locale Cluj-Napoca.

În incinta complexului, polițiștii au identificat un număr de aproximativ 200 de persoane care participau la o petrecere, existând aparate de sonorizare special destinate organizării unor astfel de evenimente.

Până în acest moment au fost aplicate 50 de sancțiuni contravenționale conform Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid -19, în valoare de aproximativ 100.000 de lei.

Totodată, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, fiind efectuate cercetări în vederea identificării persoanelor care au organizat evenimentul si stabilirea tuturor împrejurărilor faptei.

Source link

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

A murit actriţa Oana Ştefănescu

Stefania Heinz

Published

on

A murit actriţa Oana Ştefănescu

Actriţa Oana Ştefănescu a murit, sâmbătă seara, anunţă, duminică dimineaţa, Teatrul Odeon.
“Oana Ştefănescu, actriţă a Teatrului Odeon de peste 30 de ani, a plecat dintre noi în seara de 23 ianuarie 2021, lăsând în urmă amintirea unor roluri memorabile, dar mai ales imaginea unui om bun şi discret, până în ultima clipă a vieţii sale”, se arată într-un comunicat de presă al Teatrului Odeon.

Potrivit sursei citate, născută pe 19 noiembrie 1960, Oana Ştefănescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” la clasa profesorului Octavian Cotescu, şi a debutat pe scena Odeonului în spectacolul “Mincinosul” de Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur (data premierei: 11 octombrie 1991).

La Odeon a lucrat sub bagheta regizorilor Vlad Mugur, Alexandru Dabija, Dragoş Galgoţiu, Mihai Măniuţiu, Alexander Hausvater, Radu Afrim, Răzvan Mazilu, iar cea mai recentă premieră a fost pe 20 decembrie 2019, spectacolul “Persona” de Ingmar Bergman, regia Radu Nica. Actriţa Oana Ştefănescu avea în pregătire musical-ul “Cabaret” de Joe Masteroff, muzica de John Kander, versuri de Fred Ebb, regia, coregrafia şi costumele, Răzvan Mazilu, în care juca alături de soţul ei, actorul Ionel Mihăilescu.

De-a lungul anilor a obţinut mai multe premii: Premiul de debut pentru rolul Floricica în spectacolul “Este ciudat” (1987), Premiul Cea mai bună actriţă pentru rolul Anne în filmul “Căţărarea” la Festivalul Tinerilor Creatori de Film, Bucureşti (1987), premiul Cea mai bună actriţă pentru rolul Irina din spectacolul “Matca” (1988), premiul Cea mai bună actriţă pentru rolul Mariana în filmul “Înnebunesc şi-mi pare rău” – Premiul UCIN (1993), premiul Cea mai bună actriţă pentru rolul Antigona, în piesa cu acelaşi nume (1996), premiul Cea mai bună actriţă pentru rolul Mariana Alcoforado din spectacolul “Scrisorile călugăriţei portugheze” (1997), cu Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, premiul pentru Cea mai bună actriţă la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea din 2015.

Acestora li se adaugă Premiul de excelenţă pentru întreaga echipă de actori pentru spectacolul “…au pus cătuşe florilor” (regia Alexander Hausvater), la Gala UNITER 1992.

Cea mai recentă apariţie a Oanei Ştefănescu a fost în cadrul emisiunii moderate de actriţa Rodica Mandache, Dialoguri teatrale @ODEON, difuzată online pe 17 noiembrie 2020.

“Teatrul Odeon este alături de familia îndurerată şi va păstra vie amintirea unei mari actriţe, dar mai ales a unui om care nu poate fi uitat”, se mai menţionează în comunicat.

Source link

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Precizări despre femeia decedată după vaccinul anti-COVID: Nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea

Stefania Heinz

Published

on

Precizări despre  femeia decedată după vaccinul anti-COVID: Nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău anunţă, referitor la cazul femeii care a murit vineri, în aceeaşi zi în care a fost vaccinată împotriva COVID-19, că nu se susţine decesul său ca fiind o reacţie adversă postvaccinală.
“Ţinând cont de antecedentele patologice, evoluţia pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice şi paraclinice înregistrate în UPU-SJU Bacău, nu se susţine decesul ca fiind o reacţie adversă postvaccinală indezirabilă. Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, evenimentul coincident este definit ca ‘evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia'”, se arată într-un comunicat al DSP Bacău, transmis, sâmbătă, AGERPRES.

Pacienta de 73 de ani s-a prezentat la vaccinare, vineri, conform programării efectuate în platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro; la nivelul centrului de vaccinare, au fost respectate procedurile de lucru şi protocoalele specifice; în cadrul procedurii de triaj au fost măsurate constantele (tensiunea arteriala, frecventa cardiacă, SpO2), care se încadrau în limite normale, a informat DSP Bacău.

După vaccinarea împotriva COVID-19, femeia a fost îndrumată în punctul de supraveghere postvaccinare, unde a fost supravegheată de către medicul coordonator al Centrului de vaccinare timp de 15 minute, nu a prezentat nicio reacţie postvaccinală şi a urmat circuitul de ieşire, nefiind înregistrate deficienţe în ceea ce priveşte asigurarea calităţii, siguranţei şi trasabilităţii vaccinurilor în toate etapele de gestionare a acestora, cu respectarea lanţului de frig specific, a anunţat DSP Bacău.

Conform informaţiilor deţinute la nivelul UPU-SJU Bacău, pacienta s-a prezentat cu simptomatologie care a impus acordarea asistenţei medicale de urgenţă, în contextul multiplelor comorbidităţi existente. La examenul clinic şi paraclinic efectuat în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe-SJU Bacău, pacienta a fost diagnosticată cu tulburare majoră de ritm cardiac, care nu a răspuns la manevrele de resuscitare şi a determinat decesul, a precizat DSP Bacău.

Potrivit sursei citate, femeia se afla în evidenţele medicului de familie cu multiple comorbidităţi de natură cardiacă, neurologică şi diabet zaharat.

CNCAV menţiona vineri că, după perioada de monitorizare ulterioară vaccinului, femeia a părăsit centrul de vaccinare, fără alte acuze şi că aceasta a fost ulterior transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a aceluiaşi spital, unde a intrat în stop cardio-respirator şi nu a răspuns la manevrele de resuscitare. 

Source link

Facebook Comments
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2020 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate