Scene de nedescris surprinse la nici 10 km de centrul municipiului Cluj-Napoca: zeci de câini abandonați, mulți fără viață, aflați în stare de putrefacție.
Atenție! Imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.
Membrii unei asociații pentru protecția animalelor din Cluj-Napoca au fost recent la Pata Rât, locul unde se află amplasată fosta rampă de gunoi a orașului. Acolo susțin că au fost martorii unor scene de neimaginat pentru o țară europeană și mai ales pentru un oraș important precum Cluj-Napoca.
Membrii Asociației TAC.social alături de câinii abandonați din zona Pata Rât
Asociația TAC.social spune că reprezentanții săi au găsit la Pata Rât, printre munții de gunoaie, zeci de câini abandonați, dar și multe cadavre de animale. Asociația atrage atenția asupra situației animalelor abandonate din zonă, unde locuiesc și mulți oameni, și face un apel la autoritățile locale.
„Tocmai am venit de pe teren. De la Pata Rât, în Cluj-Napoca. Am fost iar să luăm câini. Pe unii, doi, i-am luat. Pe alții, trei, i-am lăsat acolo, cum erau. Morți, în șanț. Unul era chiar mai mort decât ceilalți doi, mai rămăsese o pulpă din el, de care trăgeau doi puiandri, ce știu ei. Uzi, transparenți de frig, leșinați de foame.
Singurul zâmbet al zilei a fost ceata de voluntari care ne-a însoțit, categoric cei mai inimoși oameni din câți ni s-au alăturat până acum. Viitori medici veterinari. Îi luăm de jos, cu începutul. Domnule Emil Boc, trebuie să ne-auziți, trebuie să citiți invitațiile la parteneriat pe care vi le-am trimis, solicitările, adresele.
Trebuie să ne răspundeți, trebuie să fim împreună în treaba asta oribilă, dar bună. Trebuie să fim ajutați de Centrul public de câini. Fiind un serviciu public, e al nostru. Nu putem singuri și nu trebuie să fim singuri. Domnule Emil Boc, știm că ne auziți, trebuie să ne ascultați. Avem nevoie să vorbim. Avem nevoie de ajutor”, a scris Asociația TAC.social pe rețelele de socializare.
Membru al Asociației TAC.social lângă un cadavru de câine
Pata Rât este locul pe care se află amplasată vechea rampă de gunoi a municipiului Cluj-Napoca. Denumirea locului provine de la satul învecinat, Pata. La Pata Rât locuiesc mai multe comunități de romi.
Asociatia TAC.social este o organizație neguvernamentală de medicină veterinară socială, prima de acest fel. Asociația a fost înființată în anul 2015 din dizolvarea fundației private Emfodo (Empathy for Dogs). În anul 2016, TAC.social a deschis cabinetul veterinar social, pe care îl numesc cabiTAC. TAC.social are șase angajați și 40 de voluntari.
Source link