Clujul a fost fotografiat, azi dimineață, învăluit într-o ceață densă. Imaginea surprinde orașul de pe Someș “înghițit” de un uriaș nor alb, din care doar turla bisericii Sfântul Mihail se mai poate vedea.
Imaginea Clujului învăluit în ceață, postată pe Facebook de directorul Muzeului Etnografic, Tudor Sălăgean, a strâns deja sute de like-uri și comentarii admirative: „Clujul sub cupola ceții”, „Frumoasă dimineață de sus de pe deal”.
Urmând exemplul, și alți clujeni au postat imagini cu Clujul acoperit de ceața densă.
Foto: Facebook / Adrian Stăvaru
Foto: Facebook / George Lucian Costea
Peisajul surprins de Tudor Sălăgean este unul asemănător cu cel din fostul sat Geamăna, din județul Alba, unde singura rămășiță vizibilă cu ochiul liber din fosta așezare este turla bisericii. Aceasta este înconjurată nu de ceață, ci de un lac imens de steril, un deșeu toxic provenit din exploatările miniere din zonă.
Satul Geamăna, un loc „scufundat” în deșeuri toxice
De mult, în munții Apuseni, la nici 100km distanță de Cluj-Napoca, se afla satul Geamăna. Un sat care avea propriile tradiții și obiceiuri, cu oameni muncitori și iscusiți.
Foto: amazingromania.net
În anul 1977 a început exploatarea de cupru de la Roșia Poieni, iar localnicii au fost obligați să se mute după ce au primit o sumă de bani din partea statului. În anii 80’, peste 300 de familii au părăsit satul, iar deversarea deșeurilor toxice, în mare parte steril provenit din extragerea cuprului, a început. Astăzi, doar acoperișul bisericii, aflată pe cel mai înalt punct din sat, se mai poate zări.
Ceața generează probleme la Cluj
Clujul învăluit în ceață, văzut de sus, oferă o imagine de poveste, însă pentru mulți oameni această „poveste” este una de groază. Nu de puține ori, ceața densă a anulat zborurile și a îngreunat traficul rutier.
Clujul este recunoscut pentru multe lucruri, de la mediul academic, IT inovativ, până la ceața densă care „înghite” orașul ore întregi. Ceața din Cluj reprezintă teama cea mai mare a călătorilor care se deplasează cu avionul. Nu de puține ori s-a întâmplat să fie anulate sau întârziate zborurile din și spre Cluj-Napoca, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
În 2 ianuarie, de exemplu, mai multe zboruri spre și dintre aeroportul Cluj au fost anulate sau direcționate din vizibilității scăzute, iar sute de pasageri au rămas blocați în aeroport.
Articol de Nicușor Mitrea
Source link