Un incendiu a fost depistat, miercuri, pe versantul de deal ce mărginește Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca.
Un clujean a dat foc vegetației, probabil pentru a curăța mai ușor terenul, deși această practică este nu doar ilegală, ci și foarte periculoasă, în condițiile în care flăcările pot scăpa de sub control, iar incendiul se poate extinde.
Anul trecut, pompierii clujeni au fost chemați să intervină la zeci de incendii de vegetație, multe dintre ele pornite de mâna omului.
CITEȘTE PE ACEEAȘI TEMĂ:» Incendiu de vegetație în zona Calea Baciului. Focul a ajuns la un bloc/ Intervin pompierii» Incendiile de vegetație fac prăpăd la Cluj. Sute de hectare pârjolite în doar câteva zile» Multiple incendii de vegetație în estul municipiului Cluj. Pompierii intervin cu patru echipaje» Incendiu de proporții în Cluj-Napoca. Arde dealul în zona Sopor
“În general, neidentificarea responsabililor pentru aceste incendii reprezintă un impediment real. Cu alte cuvinte, persoanele responsabile dau foc, apoi lasă flăcările nesupravegheate și pleacă de la locul respectiv. În cele mai multe dintre situații, solicitarea de urgență vine de la apelanți care doar observă focul scăpat de sub control”, spuneu, în 2022, reprezentanții ISU Cluj.
Incendiile de vegetație uscată pot pune în pericol bunuri, imobile sau chiar vieți omenești.
“Echipajele de pompieri sunt nevoite să intervină și astfel poate fi îngreunată activitatea obișnuită a inspectoratului. Mai exact, în cazul unei urgențe majore, timpul de răspuns riscă să crească, din moment ce salvatorii sunt mobilizați în afara zonelor locuite, pentru misiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată”, au explicat cei de la ISU Cluj.
Arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale poate fi efectuată numai după obținerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență constituit la nivelul autorităților publice locale sau persoana desemnată în acest sens.
“Altfel, punerea focului în astfel de situații este interzisă și se amendează contravențional, potrivit Hotărârii de Guvern 537 din 2007”, a mai transmis ISU Cluj.
Source link