Administraţia Naţională de Meteorologie a făcut o estimare în privința direcției de deplasare a norului de fum degajat în urma incendiului care a făcut ravagii în pădurile din zona contaminată de excludere de la Cernobîl.
Tendinţa de evoluţie a norului de fum din zona Cernobîl (Ucraina) va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa, pe parcursul acestei zile, precum şi la noapte, iar ulterior de depărtare a masei noroase către Rusia, arată estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicate marţi.
“Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 14 – 16 aprilie 2020, se apreciază că: în cursul zilei de marţi, 14 aprilie şi în prima parte a nopţii de 14/15 aprilie, direcţia dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa. Ulterior, din a doua parte a nopţii de 14/15 aprilie, circulaţia aerului se va reorienta şi se va realiza predominant dinspre vest către est – sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de îndepărtare către estul Ucrainei şi apoi spre Rusia”, menţionează specialiştii ANM.
Un incendiu de proporţii care a făcut ravagii în pădurile din zona contaminată de excludere de la Cernobîl a fost stins, au anunţat, marţi, autorităţile ucrainene precizând că sute de pompieri au fost ajutaţi de avioane şi elicoptere pentru a stăpâni flăcările, relatează Reuters.
Activiştii de mediu au avertizat, luni, că incendiul, izbucnit în apropierea zonei în care s-a produs cel mai grav dezastru nuclear, în 1986, prezenta risc radioactiv.
Operatorul turistic din Cernobîl Yaroslav Yemelianenko a descris pe Facebook situaţia drept critică, precizând că incendiul ajunsese în apropierea oraşului abandonat Prîpeat, la doi kilometri de locul în care “se află deşeurile de radiaţii cele mai active din întreaga zonă Cernobîl”.
Autorităţile ucrainene au anunţat, marţi, că, deşi au fost înregistrate creşteri pe termen scurt ale nivelului de particule de Cesium-137 în zona Kiev, la sud de Cernobîl, nivelurile de radiaţii s-au menţinut în general în limite normale şi nu a fost necesară adoptarea unor măsuri suplimentare de protecţie.
Incendiul, unul dintre multe astfel de evenimente care s-au declanşat pe fondul condiţiilor meteorologice neobişnuit de aride, a izbucnit la 3 aprilie în partea vestică a zonei de excludere şi s-a răspândit în pădurile din apropiere.
Poliţia a anunţat că a fost identificat un localnic în vârstă de 27 de ani, acuzat că a pornit în mod deliberat incendiul. Nu se cunoaşte deocamdată dacă persoana, care ar fi mărturisit că a aprins mai multe focuri “pentru distracţie”, este parţial sau deplin responsabilă.
Explozia produsă în 1986 la reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobâl, situată la 100 km de Kiev, este considerată cel mai grav dezastru nuclear din istorie. În jurul centralei a fost creată atunci de teama radiaţiilor o zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri.
Source link