Connect with us

Eveniment

La graniţa cu Grecia se vând deja certificate false care atestă testarea negativă pentru Covid-19

Stefania Heinz

Published

on

La graniţa cu Grecia se vând deja certificate false care atestă testarea negativă pentru Covid-19

Certificate medicale false, care atestă că un test negativ la Covid-19 a fost efectuat, sunt vândute la intrarea în Grecia. Presa locală relatează că astfel de documente false pot fi procurate pentru sume cuprinse între 30 şi 40 de euro.
Grecia a impus o măsură prin care cere tututor turiştilor ce intră în ţară să facă dovada efectuării unui test negativ la Covid-19. Cu doar câteva ore înainte de punerea în vigoare a acestei reguli, speculanţii au găsit metode prin care să înşele autorităţile, relatează postul local Mega TV.

Autorităţile au intensificat controalele la vama Kulata-Promachoans şi au descoperit o întreagă reţea care distribuie certificate false pentru turiştii care vor să treacă graniţa, cu scopul de a evita plasarea în izolare, pe o perioadă de 24-36 de ore, sau o plasare în carantină, pe o perioadă de 14 zile, în cazul în care testul se dovedeşte pozitiv.

Cei care vând astfel de certificate false se folosesc de documente emise de unităţi medicale neautorizate. Procedura este simplă, iar pe acte se schimbă numele persoanei care intră în ţară, fapt ce îi induce în eroare pe vameşi.

Preţul pentru un certificat fals, care atestă efectuarea unui test negativ la Covid-19, se vinde la graniţă cu o sumă cuprinsă între 30 şi 40 de euro.

Ca urmare a acestor practici, guvernul elen a precizat că vor fi acceptate doar certificate medicale emise de aproximativ 100 de laboratoare acreditate din Balcani, transmite Mediafax.

Source link

Facebook Comments

Eveniment

De la Greta Thunberg la Michel Houellebecq, sezonul premiilor Nobel din 2020 se anunţă unul foarte deschis

Stefania Heinz

Published

on

De la Greta Thunberg la Michel Houellebecq, sezonul premiilor Nobel din 2020 se anunţă unul foarte deschis

Sezonul premiilor Nobel debutează luni cu tradiţionalul său lot de speculaţii – premiul pentru pace ar putea fi atribuit libertăţii presei sau activistei Greta Thunberg, iar cel pentru literatură ar putea fi câştigat de scriitorul francez Michel Houellebecq sau de autoarea antiguano-americană Jamaica Kincaid – despre palmaresul din 2020, din care este posibil ca nici noul coronavirus să nu fie complet absent, informează joi AFP.
Premiul pentru literatură şi cel pentru pace, atribuite pe 8 şi 9 octombrie, atrag de obicei toate privirile.

Dar, într-un an marcat de cea mai gravă pandemie din ultimul secol şi de o recesiune economică majoră, premiile pentru medicină – ce va fi anunţat luni -, pentru fizică – programat marţi – pentru chimie – ce va fi decernat miercuri – şi pentru economie – al cărui câştigător va fi cunoscut pe 12 octombrie – vor beneficia la rândul lor de o atenţie specială, deşi comitetele ştiinţifice pretind că nu se lasă influenţate de actualitate.

“Pandemia este o mare criză pentru omenire, dar ea ilustrează cât de importantă este ştiinţa”, a subliniat Lars Heikensten, preşedintele Fundaţiei Nobel, organizaţia care atribuie celebrele recompense create din dorinţa inventatorului suedez Alfred Nobel.

Totuşi, este puţin probabil ca unul dintre aceste premii să recompenseze lucrări asociate în mod direct cu COVID-19, întrucât cercetările premiate cu Nobel necesită adeseori mai mulţi ani de verificări.

Pentru cea de-a 101-a ediţie a premiilor Nobel – cel pentru pace este atribuit la Oslo, celelalte patru la Stockholm -, experţii consideră că sezonul 2020 rămâne unul foarte deschis.

“Nu există reale progrese majore către pace sau acorduri de pace”, a remarcat Dan Smith, directorul Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

Un posibil laureat: Reporteri Fără Frontiere

În contextul în care jurnaliştii devin tot mai des ţinte pe câmpurile de război şi “fake news”-urile parazitează dezbaterile publice din ţările în care domneşte pacea, anumiţi experţi sunt de părere că libertatea presei va fi încununată în acest an cu premiul Nobel pentru pace.

Cine ar putea fi laureatul? Poate ONG-ul francez Reporteri Fără Frontiere (RSF), afirmă istoricul Asle Sveen şi directorul Institutul de Cercetare pentru Pace din Oslo, Henrik Urdal, care evocă şi Comitetul pentru protejarea jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York.

“În timpul conflictelor, este extrem de important ca jurnaliştii să contribuie la furnizarea de informaţii despre ceea ce se întâmplă, atât pentru a stabili responsabilităţile ce revin părţilor adverse, cât şi pentru a informa restul lumii”, a subliniat Henrik Urdal.

Un alt front major al crizelor mondiale, lupta împotriva schimbărilor climatice, ar putea obţine primul său premiu Nobel după cel decernat fostului vicepreşedinte american Al Gore şi Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC).

La doar 17 ani, tânăra activistă suedeză Greta Thunberg este, la fel ca anul trecut, citată printre posibilii laureaţi, atât singură, cât şi alături de alţi activişti sau de mişcarea ei “Fridays for Future”.

Cât priveşte numele celui care îi va urma prim-ministrului etiopian Abiy Ahmed, laureatul Nobelului pentru pace din 2019, alţi experţi citează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ONG-ul Transparency International, cancelarul german Angela Merkel, ONU şi secretarul său general, Antonio Guterres, şi politiciana şi activista afgană Fawzia Koofi.

Polemici şi literatură

În privinţa Nobelului pentru literatură, va însemna oare anul 2020 sfârşitul polemicilor? După alegerea controversată a cantautorului american Bob Dylan în 2016, Academia Suedeză a fost prinsă într-un scandal sexual care a divizat-o atât de mult încât s-a văzut nevoită să amâne decernarea premiului din 2018 – o premieră în ultimii 70 de ani.

În 2019, când toată lumea credea că situaţia şi prestigiul instituţiei au fost restabilite, Academia Suedeză l-a recompensat pe romancierul austriac Peter Handke, un scriitor care s-a remarcat prin controversate opinii pro-sârbe despre războiul din fosta Iugoslavie.

“Dacă Academia ştie ce este benefic pentru ea, atunci o va alege pe Jamaica Kincaid”, a pronosticat Bjorn Wiman, redactorul-şef al departamentului de cultură din cadrul principalului cotidian suedez, Dagens Nyheter.

Autoarea antiguano-americană, în vârstă de 71 de ani, este cunoscută pentru explorarea în textele sale a unor teme foarte actuale: rasism, colonialism şi problematica genului. Acelaşi portret de laureat Nobel i se potriveşte foarte bine şi scriitoarei franceze Maryse Conde.

Adeseori criticată pentru faptul de a fi prea centrată pe Europa, care a dat cinci dintre ultimii şase laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură, Academia Suedeză ar putea să îşi îndrepte atenţia în acest an în afara “Bătrânului Continent” şi să o premieze pe scriitoarea americană Joan Didion, potrivit criticului literar Madelaine Levy.

Scriitoarele canadiene Anne Carson şi Margaret Atwood, autoarele americane Joyce Carol Oates şi Marilynn Robinson şi romanciera kenyană Ngugi wa Thiong’o figurează la rândul lor pe lista favoriţilor.

Dintre scriitorii din Europa, ungurul Peter Nadas, albanezul Ismail Kadare şi românul Mircea Cărtărescu au fost citaţi cu regularitate în ultimii ani, la fel ca francezul Michel Houellebecq, fin analist al spleen-ului occidental. Numele scriitoarei britanice Hilary Mantel, o specialistă a romanului istoric, a apărut în acest an pe lista favoriţilor.

Deşi anunţarea câştigătorilor premiilor Nobel se va face la fel ca în fiecare an, tradiţionalele ceremonii de înmânare a acestor recompense, programate în fiecare an pe 10 decembrie, vor avea loc în formate reduse. În plus, prestigiosul banchet al laureaţilor Nobel de la Stockholm a fost anulat, marcând astfel o premieră după anul 1944. 

Source link

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Accident mortal pe Cluj-Oradea: Un șofer s-a izbit de un TIR

Stefania Heinz

Published

on

Accident mortal pe Cluj-Oradea: Un șofer s-a izbit de un TIR

Un accident rutier, soldat cu moartea unei persoane, a avut loc joi în apropierea localității clujene Bucea.
Accident s-a produs în jurul orei 10.25, pe DN1 E60, în apropierea localității Bucea.

Conform polițiștilor, din primele informații, conducătorul unui autoturism care se deplasa pe DN1 E60, nu ar fi adaptat viteza de deplasare, intrând în coliziune cu un autotren care circula pe sensul opus.

În urma impactului, a rezultat decesul unui bărbat, pasager în autoturism. În acest moment, circulația este întreruptă pe ambele sensuri.

Potrivit ISU Cluj, accidentul rutier de pe Piatra Craiului s-a produs în apropierea limitei de județ, astfel fiind alertați salvatorii ISU din Huedin și Aleșd.

“La locul accidentului au ajuns mai repede echipajele ISU Bihor, care au acționat pentru a descarcera două persoane și pentru a aplica manevrele de resuscitare pentru una dintre acestea”, precizează ISU Cluj.

Source link

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Filtre în Cluj. Poliția caută doi tineri care au evadat din arest

Stefania Heinz

Published

on

Filtre în Cluj. Poliția caută doi tineri care au evadat din arest

Doi tineri ucrainieni sunt căutați de polițiști după ce au evadat, în noaptea de miercuri spre joi, din Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Maramureș.
Cei doi bărbați căutați au 21 de ani, sunt din Ucraina și au evadat, în noaptea de miercuri spre joi, din Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Maramureș, unde erau reținuți pentru trafic de migranți.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj în cooperare cu poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş desfăşoară activităţi specifice în vederea depistării celor doi.

Astfel, semnalmentele acestora au fost transmise tututor echipajelor din teren, efectuându-se verificări şi activităţi informativ-operative la nivelul întregului judeţ.

Unul dintre tineri are 1,80 metri înălțime, ochi albaștri, păr blond tuns scurt, iar la momentul evadării acesta era îmbrăcat cu un tricou vișiniu, pantaloni trening negri cu dungă albă și era încălțat cu șlapi.

Al doilea tânăr are 1,70 metri înălțime, ochi albaștri, păr șaten tuns scurt. La momentul evadării acesta era îmbrăcat cu un hanorac verde-negru, pantofi sport de culoare negru, șapcă culoare neagră, pantaloni trening negri.

Dacă îi vedeţi, nu ezitaţi să apelaţi gratuit 112, pentru a anunţa imediat Poliţia!

Source link

Facebook Comments
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2020 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate