Categories: Eveniment

Lecții despre urbanism și regenerare urbană pentru Cluj de la belgianul Marcel Smets

Centrul de Interes își redeschide porțile vineri, 15 septembrie, cu un nou proiect ambițios, aducând în atenția publicului o inedită retrospectivă a proiectelor de regenerare urbană dirijate de reputatul urbanist belgian Marcel Smets. Expoziția va fi deschisă între 15 septembrie și 5 octombrie 2023, de marți până sâmbătă, între orele 16 și 19.
Inițiată de către grupul de cercetare Inventarium al Facultății de Arhitectură și Urbanism , rezultat al parteneriatului dintre Centrul de Interes și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, expoziția se dorește o contribuție la conversația publică privind renovarea urbană prin regenerare post-industrială și infrastructurală.

„Influencer” al urbanismului contemporan occidental, parcursul profesional și producția lui Marcel Smets ca urbanist, istoric și teoretician al urbanismului, constituie un mediu privilegiat pentru înțelegerea evoluției „artei proiectului urban” de-a lungul ultimelor trei decenii. În timp ce potențialul siturilor abandonate este din ce în ce mai mult exploatat, adesea în mod abuziv, ca simplă resursă pentru densificarea speculativă, expoziția pune în valoare arta lui Marcel Smets de a dirija dialoguri și negocieri productive între organismele publice și private, între promotorii valorilor economice și promotorii valorilor socio-culturale, ca pe una dintre cele mai relevante modalități ale practicii arhitecturale actuale.

Expoziția prezintă proiecte și studii, coordonate sau co-dirijate de către Smets: în cadrul grupului Projectteam Stadsontwerp al K.U.Leuven: renovarea zonei gării din Leuven (1990-2001); studiul pentru renovarea Quartiers Ouest din Rouen (1993); planul director pentru împrejurimile gării centrale din Anvers (1997); în calitate de consultant independent: studiul pentru zona industrială Cornigliano (1997) și planul director pentru extinderea terminalului de containere Voltri, Genova (2001-2002); împreună cu biroul PROAP: proiectul de concurs premiat pentru transformarea malurilor fluviului Douro la Porto (2008); ca arhitect-șef al guvernului flamand (2005-2010): concursurile publice coordonate de arhitectul șef, exemplificate prin transformarea unei foste închisori în sediu universitar la Hasselt (2008); renovarea sitului industrial Waalse Krook din Ghent (2009-2010); împreună cu biroul UAPS: planul director pentru renovarea urbană a Île de Nantes (2010-2016); împreună cu biroul ORG Urbanism: transformarea zonei Schijnpoort din Anvers, nod-cheie al reintegrării urbane a centurii rutiere (în curs).

Proiectul se integrează evoluției Centrului de Interes, un loc dedicat artei contemporane, situat într-o zonă post-industrială emergentă, care conține interdisciplinaritatea în ADN-ul său de „spațiu laborator.” Expoziția pune în scenă un dialog vizual între locurile re-prezentate ale proiectelor și actualitatea fostei fabrici care le găzduiește, dar și a fostelor situri industriale din jurul Centrului de Interes, către care se deschid perspective controlate, integrale vizitei.

Curatoriată de către arhitectele Cristina Purcar și Andreea Milea și de către artistul Ovidiu Leuce, vernisajul din 15 septembrie al expoziției va debuta cu o dezbatere pe tema recuperării spațiilor industriale abandonate. Masa rotundă va fi găzduită de către Florin Ștefan (director al Centrului de Interes și prorector al Universității de Artă și Design), moderată de către Șerban Țigănaș (decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism), reunindu-i ca vorbitori pe Marcel Smets, Daniela Pennini (arhitect urbanist, director pentru regenerare urbană al EPAMSA Paris) și Virgil Pop (profesor, director al grupului Inventarium și consilier al Comisiei Regionale pentru Monumente Istorice).

Marcel SMETS este profesor al K.U.Leuven, practician, istoric și teoretician al urbanismului, cu monografii despre Huib Hoste, Charles Buls, orașele grădină belgiene și reconstrucția Belgiei după 1914. A fost implicat în proiecte de conversie a zonelor industriale abandonate și a infrastructurilor uzate: din 1989 până în 2001, în cadrul grupului de cercetare prin proiect Projectteam Stadsontwerp pe care l-a fondat, din 2002, ca și consultant în diverse birouri, iar din 2015, în calitate de consilier și partener în ORG Urbanism. Este co-autor împreună cu K. Shannon al volumului de referință Landscape of Contemporary Infrastructure (2016). În iunie 2005, Smets a fost numit arhitect șef pentru Regiunea Flamandă, un mandat de cinci ani, în care a condus numeroase comisii publice de arhitectură. În 2009, Smets a devenit membru al Academiei Regale a Belgiei, Secția de Arte. În 2014, i s-a acordat Premiul Fundației MO-RO și a primit Matexi Legacy Award în 2016. Recent, a publicat Foundations of Urban Design.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

3 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

3 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

4 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

5 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago