Categories: Eveniment

LEVIGATUL s-ar scurge de la rampele RADP/Salprest, unde NU există stație de tratare! E lângă o investiția imobiliară de 2 md. euro

Un clujean atrage atenția că se dă drumul la levigat netratat în vale, pe lângă drumul din colonia Dallas. Incidentul a avut loc la aproape de viitorul Transilvania Smart City, investiția imobiliară de două miliarde de euro.
”Crimă ecologică cu premeditare la Pata Rât, în atenția Gărzii Naționale de Mediu, spre știința Octavian Berceanu. Dinspre rampele RADP / Salprest se dă drumul la levigat netratat în vale. Azi 26.08, la 12:45, pe lângă drumul din colonia Dallas a izbucnit levigatul netratat din pământ. Cu un debit de aproximativ 2-3 litri / minut, șuvoiul a inundat strada. După 40 minute, scurgerea s-a oprit brusc. Pornirea și oprirea bruscă a fluxului – într-o zi fără ploaie, prin țeava de canalizare – dovedește o acțiune premeditată.

Având în vedere că în aval de locul eruperii (în Dallas) nu există nicio stație de captare / osmoză inversă de levigat, levigatul a ajuns inevitabil în Someș / pânza freatică. Vorbim de crimă ecologică premeditată. Solicităm alertarea și intervenția urgentă a tuturor autorităților competente pentru investigarea cazului și pentru luarea măsurilor care se impun.

PS1. S-au luat probe de levigat pentru determinarea componenței chimice a acesteia.
P.S2. Incidentul a avut loc la mai puțin de 200m de viitorul Transilvania Smart City, investiția imobiliară de două miliarde de euro care va ridica standardele locuirii la Cluj-Napoca la next level”, scrie un clujean pe Grupul de Facebook Clujul Civic.

 

Probleme, in trecut, si la CJ Cluj

In trecut, probleme cu scurgerea levigatului au avut loc la depozitul de deșeuri (atunci) neconform de la Pata Rât, aflat in proprietatea Consiliului Județean Cluj, insa staţia cu osmoză inversă a fost pornită în primăvara lui 2018. Instalaţia neutralizează levigatul care se scurge din rampa de gunoi a Clujului. ”În urma procesului de tratare a levigatului prin osmoză inversă rezultă atât permeatul, substanță decontaminată și devenită total inofensivă pentru mediu, care este evacuat în pârâul Zăpodie, cât și concentratul, care este stocat în rezervorul tampon din cadrul stației de tratare”.

În ultimă fază, din rezervorul tampon concentratul este colectat, transportat și eliminat de către firma Demeco SRL, care a castigat licitatia lansata de CJ Cluj cu suma de 6.849.000 lei. Demeco SRL este o firmă din Bacău înființată în 2004 și este deținută de Botez Daniel și Blănaru Ciprian.

CJ Cluj a cedat, în decembrie 2017, societății Process Engineering amplasamentul pe care au fost edificate cele două bazine de decantare și neutralizare, respectiv stația de epurare a levigatului provenit din depozitul de deșeuri de la Pata Rât. Contractul încheiat de CJ cu Process Engineering este de 3 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată.

Orăşelul cu 10.000 de apartamente, mall, heliport şi telegondolă din Someşeni. Undrea, intre investitori

Proiectul imobiliar de care se aminteste la inceputul articolului este pe str. Moș Ion Roată; iar beneficiare sunt: Realtopfarma S.A., Merlin Construcții S.R.L., S.D.C. Imobiliare S.R.L. și S.C. Chester Group Ivestment S.R.L. Acționarii lui Realtopfarma SA sunt 50% Adrian Alexandrov, logodnicul Elenei Udrea și 50% soții Petrovan Mariana și Petrovan Gheorghe din Sighetul Marmației.

Acesta este conceput ca un mic oraș prin care vor circula autobuze electrice, șoferii vor putea vedea direct de pe smartphone care sunt locurile libere de parcare, iar nivelurile de poluare și zgomot vor fi identificate prin senzori. Va include 10.000 de apartamente, mall, școală, grădiniță, creșă, supermarketuri, hotel și aparthotel, spații de birouri, parcuri și săli de conferință, zonă de recreere, socializare și plimbare, amfiteatru, dar și un heliport. Mall-ul de la TSC va avea 100.000 mp, iar livrările la domiciliu în interiorul acestui megacomplex vor fi efectuate cu ajutorul dronelor. Telegondola va lega cartierul de aeroport, dar și de centrul comercial Iulius Mall. Proiectul prevede și amenajarea a două lacuri, un amfiteatru în aer liber, spa și piscină interioară și exterioară.

Cartierul va avea propriul sistem de pază, monitorizare și supraveghere. Proiectul va fi realizat în cinci ani.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

3 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

3 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

5 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

5 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago