Sponsorizat
Categories: Eveniment

Magazinul şi clădirea “Sora”: parte a istoriei unei companii care se extinde din Bavaria până în Argentina

Sponsorizat
Sponsorizat


Familia Steuer a început producţia de alcohol şi esenţe naturale în Bavaria în anul 1724. Ulterior compania s-a stabilit la Praga sub numele de Steuer & Friedländer cu fabrici la Praga, Viena şi – din 1926 – la Bucureşti. În 1939 erau cei mai mari producători de esenţe şi alcohol din Europa.
După marea criză din 1929 compania s-a decis să se extinde în retail, deschizând primul magazin universal din Praga sub numele de “Te-Ta” (“mătuşă” în cehă) urmat rapid de alte cinci magazine în Cehia dar şi la Belgrad (Serbia), Sofia sub numele de „Ta-ta“ (tată) iar în cele din urmă, Bucureşti (1937, cu două magazine, pe Victoriei şi Griviţei) şi Cluj (1938), în total 15 magazine. Numele “Sora” continuă conceptul de a folosi un cuvânt care înseamă rudă de famile: provine pur şi simplu din cuvântul romănesc “soră” (deşi, greşit, s-au vehiculat şi alte variante).

Magazinul de la Cluj s-a deschis cu mare fanfară pe data de 12 decembrie 1938, în urma unei colaborări dintre firma din Cehia şi biserica unitariană (proprietarul terenului) şi a unei investiţii de 15 milioane de lei, finanţată dintr-un avans uriaş oferit de Steuer & Friedländer. După demolarea a trei case medievale, clădirea modernă, cu aer condiţionat, a fost ridicată într-un timp record – mai puţin de şase luni – iar magazinul a avut initial 200 angajaţi şi oferea peste 2500 articole într-un format inovativ de autoservire şi case de marcat distribuite în tot magazinul.

Succesul n-a durat mult: odată cu izbucnirea războiului, familia Steuer a decis să emigreze în America de Sud unde au fondat ce avea să devină grupul GDN, cu magazine în mai multe ţări sud-americane. Directorul magazinelor universale din Europa Bárdossy József, cel care a coordonat şi realizarea magazinului din Cluj a emigrat şi el devenind primul director al companiei în America din Sud.

Clădirea, în proprietatea bisericii unitariene, a continuat să fie gazdă magazinelor retail atât în timpul războiului cât şi în timpul comunismului şi după restituirea de după 1989.

Sursa: András Vajda, Amitiri din vechiul Cluj.
 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

🐾 Primăria Cluj-Napoca permite accesul cu animale de companie în instituțiile publice

🐾 Cluj-Napoca: Acces permis pentru animalele de companie în instituțiile publice Un pas important spre…

1 day ago

Cum ajungi rapid la Electric Castle 2025: tren, autobuz sau mașină? Ghid complet pentru Bonțida

Electric Castle 2025 revine între 16–20 iulie la Castelul Banffy din Bonțida, cu un line-up…

2 days ago

Kids Thursday revine la Iulius Mall Cluj – Teatru de păpuși gratuit în aer liber, toată vara!

Spectacole magice pentru cei mici, în fiecare joi din vară, la Iulius Mall Cluj! Vara…

3 days ago

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic,…

3 days ago

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de…

3 days ago