Categories: Eveniment

Magazinul şi clădirea “Sora”: parte a istoriei unei companii care se extinde din Bavaria până în Argentina


Familia Steuer a început producţia de alcohol şi esenţe naturale în Bavaria în anul 1724. Ulterior compania s-a stabilit la Praga sub numele de Steuer & Friedländer cu fabrici la Praga, Viena şi – din 1926 – la Bucureşti. În 1939 erau cei mai mari producători de esenţe şi alcohol din Europa.
După marea criză din 1929 compania s-a decis să se extinde în retail, deschizând primul magazin universal din Praga sub numele de “Te-Ta” (“mătuşă” în cehă) urmat rapid de alte cinci magazine în Cehia dar şi la Belgrad (Serbia), Sofia sub numele de „Ta-ta“ (tată) iar în cele din urmă, Bucureşti (1937, cu două magazine, pe Victoriei şi Griviţei) şi Cluj (1938), în total 15 magazine. Numele “Sora” continuă conceptul de a folosi un cuvânt care înseamă rudă de famile: provine pur şi simplu din cuvântul romănesc “soră” (deşi, greşit, s-au vehiculat şi alte variante).

Magazinul de la Cluj s-a deschis cu mare fanfară pe data de 12 decembrie 1938, în urma unei colaborări dintre firma din Cehia şi biserica unitariană (proprietarul terenului) şi a unei investiţii de 15 milioane de lei, finanţată dintr-un avans uriaş oferit de Steuer & Friedländer. După demolarea a trei case medievale, clădirea modernă, cu aer condiţionat, a fost ridicată într-un timp record – mai puţin de şase luni – iar magazinul a avut initial 200 angajaţi şi oferea peste 2500 articole într-un format inovativ de autoservire şi case de marcat distribuite în tot magazinul.

Succesul n-a durat mult: odată cu izbucnirea războiului, familia Steuer a decis să emigreze în America de Sud unde au fondat ce avea să devină grupul GDN, cu magazine în mai multe ţări sud-americane. Directorul magazinelor universale din Europa Bárdossy József, cel care a coordonat şi realizarea magazinului din Cluj a emigrat şi el devenind primul director al companiei în America din Sud.

Clădirea, în proprietatea bisericii unitariene, a continuat să fie gazdă magazinelor retail atât în timpul războiului cât şi în timpul comunismului şi după restituirea de după 1989.

Sursa: András Vajda, Amitiri din vechiul Cluj.
 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

16 hours ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

17 hours ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

2 days ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

2 days ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago