Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat, miercuri, că a transmis caselor din teritoriu fondurile necesare plăţii furnizorilor de servicii medicale.
Potrivit unui comunicat al CNAS, în cursul zilei de marţi, casele din teritoriu au primit filele de buget care asigură decontarea obligaţiilor de plată înregistrate la finele lunii noiembrie 2023 pentru toate domeniile de asistenţă medicală; decontarea proporţională cu creditele bugetare alocate prin Hotărâre de Guvern pentru acoperirea obligaţiilor de plată cu termen scadent în decembrie 2023 pentru toate domeniile de asistenţă medicală; creditele de angajament necesare acordării serviciilor medicale şi medicamentelor, inclusiv a programelor naţionale de sănătate curative, până la finele anului 2023.
În continuare, CNAS, cu sprijinul ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor, va face toate demersurile legale pentru acoperirea financiară corespunzătoare a serviciilor medicale prestate în beneficiul persoanelor asigurate de furnizorii aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate şi pentru respectarea tuturor obligaţiilor contractuale de plată, se mai arată în comunicat.
Medicii de familie au solicitat marți Guvernului, Ministerului de Finanţe și CNAS să remedieze „urgent” problema restanţelor la plăţile către furnizorii din asistenţa medicală primară aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. Societatea Naţională de Medicina Familiei a atras atenția, într-un comunicat transmis presei, că aproximativ 10.000 de cabinete medicale din asistenţa medicală primară se află pentru a patra lună consecutiv în cursul anului în situaţia în care primesc banii cu întârziere sau prin decontări parţiale, iar acest fapt determină dificultăţi în funcţionarea normală şi „incertitudini în ceea ce priveşte respectarea prevederilor contractuale”.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei
Source link