După greva din școli urmează greva din spitale. Sanitas, cel mai mare sindicat al angajaților din sănătate, pichetează astăzi Ministerul Sănătății. Calendarul protestelor indică grevă de avertisment pe 1 iunie și grevă generală din 8 iunie.
“Federaţia SANITAS din România, organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectoarelor de activitate SĂNĂTATE şi cel de ASISTENŢĂ SOCIALĂ, având peste 100.000 de membri de sindicat,
Susține acțiunile organizate de federațiile sindicale din învățământ și consideră juste revendicările pentru care acestea au declanșat conflictul colectiv de muncă.
Considerăm că un Guvern care tratează cu indiferență cele două sisteme vitale ale unei națiuni – Sănătatea și Învățământul – este un Guvern care trebuie urgent să își revizuiască politicile sau să plece!
Aceste două sisteme sunt pilonii de dezvoltare și supraviețuire ai unui popor, iar lucrătorii care își dedică acestora activitatea profesională trebuie să fie tratați corect și remunerați corespunzător importanței muncii pe care o depun!
Personalul didactic și nedidactic din toate instituțiile de învățământ, care au menirea de a ne educa copiii și de a modela viitorul societății românești au dreptul de a se simți în siguranță la locurile lor de muncă, din toate punctele de vedere: fizic, moral și financiar!
Pentru acest deziderat au fost nevoiți astăzi să intre în Grevă generală! SUSȚINEM GREVA PERSONALULUI DIN INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT! ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!”, a transmis Sanitas, cea mai mare federație sindicală din SĂNĂTATE și ASISTENȚĂ SOCIALĂ din România.
Revendicările sindicaliștilor:
– Creșterea veniturilor angajaților din Sănătate
– Raportarea sporurilor de muncă la salariul de bază pentru personalul auxiliar
– Plata gărzilor medicilor la salariu de bază. Acum un medic ia pe ora de gardă 30 sau 40 de lei, depinde dacă e specialist sau primar.
– Deblocarea posturilor din sistemul sanitar
– Creșterea ponderii cheltuielilor din Sănătate la nivelul mediei UE. Acum alocăm 6% din PIB, media UE e 8%. Alocăm pe cap de locuitor 580 de euro, iar media UE pe cap de locuitor e aproape 3.000 de euro.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei
Source link