Urmează un weekend prelungit plin pentru pompierii și polițiștii clujeni care vor monitoriza în permanență traseele și locurile turistice în minivacanța de 1 mai.
Românii sărbătoresc, ca în fiecare an, de 1 mai, Ziua Internațională a Muncii. Destinația preferată, în această perioadă, a oamenilor este la mare sau la munte, unde grătarul este de nelipsit. Drept urmare, ISU Cluj a declarat, într-o conferință de presă, susținută în 27 aprilie 2023, că va pregăti în teren, pentru siguranța cetățenilor, mai mulți pompieri.
„Peste 140 de pompieri vor fi la datorie pentru a gestiona solicitările venite din partea cetățenilor. Aceștia vor încadra 12 ambulanțe SMURD, două motociclete de intervenție rapidă, precum și 21 de autospeciale de stingere și descarcerare”, a declarat Olar Paul, purtător de cuvânt ISU Cluj.
Pompierii recomandă cetățenilor să respecte următoarele reguli:
Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă;
Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie, trebuie să se facă doar în condiții de siguranță pentru ca focul să nu se răspândească;
În locul unde se face grătarul este bine să se amplaseze un stingător sau o găleată cu apă;
Înainte de plecare, focul trebuie stins;
Copiii trebuie supravegheați în permanență.
De asemenea, Inspectoratul Județean de Poliție Cluj va avea în teren în perioada weekend-ului prelungit, sute de polițiști.
„IPJ Cluj va asigura, de 1 mai, în teren peste 200 de polițiști și vor acționa în sistem integrat cu celelalte forțe ale Ministerul Afacerilor Interne. Modul de acțiune a polițiștilor va fi preventiv, însă dacă vor fi constatate ilegalități se va acționa prompt și se va lua măsurile legale. De asemenea, polițiștii rutieri vor desfășura activități de fluidizare a traficului rutier”, au anunțat reprezentanții IPJ Cluj.
Totodată, jandarmii se vor afla la datorie și vor patrula în zonele aglomerate turistice pentru prevenirea incidentelor.
„Pentru drumeții în siguranță, dar și prevenirea accidentelor pe munte, jandarmii recomandă turiștilor să se informeze în prealabil în legătură cu starea traseelor, echiparea corespunzătoare, alegerea traseului în funcție de pregătirea fizică.
Dacă există situații în care să apară animale sălbatice periculoase să apeleze la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalul sălbatic și să nu se apropie de ele”, a spus Mariana Barbu, ofițer de Relații Publice a Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.
Source link