Connect with us

Eveniment

O clujeanca ce a studiat la Harvard (SUA) conduce o clinica de TOP din Germania – E fain la Cluj!

Published

on

O clujeanca ce a studiat la Harvard (SUA) conduce o clinica de TOP din Germania - E fain la Cluj!

Un doctor român face carieră în elita de cercetare medicală mondială.

Anca Grosu este profesor în radiologie oncologică și s-a întors de la Harvard, pentru a profesa la Freiburg, în Germania, unde conduce una în cele mai mari clinici de tratare a cancerului din statul german. Face radiologie oncologică de top și s-a înconjurat de profesioniști. Spune că doar în echipa, medic și pacient, aflați în aceeași barcă, pot trece cu bine prin furtuna spre care pornesc, împreună, atunci când se pune un diagnostic. Este și membru al academiei germane și își amintește cu plăcere de copilăria și adolescența petrecută la Cluj.

La Freiburg se găsește unul dintre cele mai mari centre de oncologie din Germania. Un spital multipavilionar, cu o clădire impozantă, moștenită din Al Doilea Război Mondial, dar și cu o serie de imobile moderne, scrie PRO TV

Peste 3000 de pacienti se trateaza anual in Clinica de Radiologie și Imagistică Oncologică din Freiburg, condusa de clujeanca Anca Grosu.

Anca Ligia Grosu este profesor-doctor, cu pregătire la Harvard, înainte să vină în Germania și conduce din 2007 clinica de radiologie. În urmă cu trei ani a devenit academician, acceptată în elita de cercetare medicală din statul german, iar la primăvară este așteptată în Statele Unite, unde va primi o distincție cu care puțini medici din lume se pot mândri.

Anca Grosu, șeful clinicii de radioterapie din Freiburg: “Fellowship…un fel de Oscar în medicină…”

Este clujeancă și a plecat din România să studieze mai întâi în Germania, imediat după Revoluție, apoi la Harvard, Statele Unite. Provine dintr-o familie de intelectuali, ambii părinți au fost profesori universitari la Universitatea din Cluj-Napoca, iar verișoara Ancăi Grosu este Daniela Rus, cea care conduce celebrul departament de robotică de la MIT, în Statele Unite, acolo unde se construiesc roboți umanoizi. Caută să ia medici tineri sub aripa ei, unii chiar din România. O tânără bucureșteancă a ajuns aici, după Facultatea de Medicină făcută în Capitală și după în stagiu de practică la Spitalul Universitar.

Iulia Pop, medic român la Freiburg: “E bine, e fain, se lucrează profesionist.”

O dată pe an revine în țară, la Cluj și unde, prin intermediul prietenilor, e la curent cu ce se întâmplă în medicina românească. 

Citeste stirea completa pe StirilePROTV

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

(Video) Cluj: Bătaie la VIVO! Și-au dat pumni pentru un loc de parcare

Published

on

(Video) Cluj: Bătaie la VIVO! Și-au dat pumni pentru un loc de parcare

O altercație între mai multe persoane a avut loc, duminică în jurul orei 14.20, în parcarea de la VIVO.Martorii spun că protagoniștii s-au luat la pumni și picioare din cauza unui loc de parcare.„A durat mai mult bătaia dar atât am apucat să filmez. A fost un loc liber de parcare și s-au luat la ceartă, în prima fază. Apoi și-au dat cu pumnii și picioarele. S-au aruncat pe jos. A fost scandal mare”, a spus un martor pentru Foaia Transilvana. 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Doliu în lumea muzicii. A murit Corneliu „Bibi” Ionescu

Published

on

Doliu în lumea muzicii. A murit Corneliu „Bibi” Ionescu

Veste tristă pentru lumea muzicii româneşti, după ce membrul fondator al trupei Sfinx a încetat din viață. 
Corneliu Ionescu, născut la 2 martie 1945, a fost fondator şi basist al formaţiei Sfinx, cu care a cântat de la înfiinţare, în 1962, până la destrămarea acesteia, la începutul anilor 90.

A fost şi constructor de instrumente şi dispozitive muzicale: chitare, efecte pentru instrumente sau „bibsynthesizerul”, primul sintetizator muzical din România.

După despărţirea de Sfinx a intrat în afaceri, înfiinţând o firmă de echipamente de scenă.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Cum s-a realizat Unirea Principatelor, la 24 ianuarie 1859

Published

on

Cum s-a realizat Unirea Principatelor, la 24 ianuarie 1859

Ziua de luni este rezervată sărbătorii Micii Uniri,dintre Țara Românească și Moldova, eveniment istoric ce e avut loc în urmă cu 163 de ani. 
În vara anului 1853. Imperiul Rus a ocupat Moldavia şi Valahia aflate sub suzeranitate otomană şi a promovat drepturile minorităţilor creştin-orotodoxe din Palestina, provincie a Imperiului Otoman.Obiectivele sale erau expansioniste, încercând să obţină controlul asupra peninsulei balcanice şi acces la Marea Mediterană pe fondul declinului Imperiului Otoman.

Otomanii s-au aliat cu francezii care promovau drepturile minorităţilor creştine din Palestina, şi cu britanicii care nu voiau ca ruşii să aibă acces la Marea Mediterană. 

În octombrie 1853, otomanii, francezii şi britanicii au declarat război Rusiei şi au pornit o campanie defensivă pentru a opri înaintarea Rusiei la Silistra. Flotele anglo-franceze au pătruns în Marea Neagră în ianuarie 1854. După o mică confruntare la Constanţa, ruşii au abandonat Silistra. Anglo-francezii au decis atunci să atace Sevastopol, baza navală a Rusiei din peninsula Crimeea.

Aliaţii au debarcat în Crimeea pe 20 septembrie 1854 şi s-au bătut cu ruşii la Balaclava pe 25 octombrie. Ruşii au fost respinşi. După 11 luni de asediu, trupele ruse din Sevastopol au capitulat. 

Pe 30 martie 1856 a fost semnat Tratatul de la Paris care a pus capăt războiului, interzicând Rusiei să-şi mai trimită navele în Marea Neagră  ce căpăta statut neutru, iar fluviul Dunărea devenea deschis transportului maritim pentru toate naţiunile.

Rusia a fost obligată să renunţe la Moldavia, inclusiv la o parte din Basarabia, precum şi la revendicările creştin-ortodoxe din Palestina. 

Principatele române Moldavia şi Valahia, precum şi Serbia, au fost recunoscute ca principate autonome cvasi-independente sub protecţia puterilor europene. Pentru a preveni un alt conflict cu Rusia, împăratul Franţei, Napoleon al III-lea, şi-a dorit crearea unui stat românesc tampon dintre Imperiul Otoman, Imperiul Rus şi Imperiul Austro-Ungar, un stat independent care să fie condus de un principe, să aibă constituţie şi instituţii reformate. 

În cadrul adunărilor ad-hoc, colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost votat ca Domnitor al Principatului Moldaviei (sau Principatul Moldovei)  la 5 ianuarie 1859, respectiv ca Domnitor al Principatului Valahiei (cunoscută ca Principatul Ţării Româneşti) la 24 ianuarie, ceea ce a rezultat unirea celor două entităţi statele în Principatele Unite ale Moldaviei şi Valahiei, un stat ce a rămas vasal Imperiului Otoman până în 1877. 

Noul stat a purtat denumirea de Principatele Unite Române între anii 1862 şi 1866, iar din 1866, pe baza constituţiei adoptate atunci, acesta a căpătat denumirea oficială de România. 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2020 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate