Clujeanca Raluca Nagy este nominalizarea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, anunță Institutului Cultural Român.
Juriul responsabil cu nominalizarea unui scriitor român a fost compus din scriitorii Ruxandra Cesereanu, Bogdan Crețu și Radu Vancu. Panoramând producția de proză din ultimele 18 luni, juriul românesc a decis candidatul român la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (European Union Prize for Literature / EUPL): Raluca Nagy cu romanul Teo de la 16 la 18 (Editura Nemira, 2021).
Iată motivația juriului pentru această nominalizare:
„La fel de remarcabil sub raport literar ca și celelalte patru romane nominalizate (fiecare dintre ele excelente), Teo de la 16 la 18 ar putea interesa și convinge juriul final prin faptul că este un adevărat tur de forță din cel puțin două perspective. Mai întâi, cartea Ralucăi Nagy impresionează tematic, povestind lupta unei tinere femei cu propriul cancer, iar felul în care o face este o ultimă dovadă că literatura este salvare, în cel mai literal și mai nemetaforic sens cu putință. În al doilea rând, romanul Ralucăi Nagy documentează această luptă printr-un imens joc stilistic, amestecând stiluri, limbi și chiar alfabete, traversând geografii culturale occidentale și (extrem-) orientale, punând la lucru o cantitate incredibilă de cunoștințe, intra- și extraliterare. Arcul electric al cărții este generat de tensiunea dintre acești doi poli: posibila tragedie care se desfășoară sub ochii noștri și ludicul stilistic cu care ea este povestită. Literatura este ludică – dar ne poate salva: aceasta este lecția esențială pe care ne-o amintește romanul Ralucăi Nagy. Și avem atâta nevoie de astfel de cărți!“
Raluca Nagy (n. 1979) a făcut studii de antropologie și sociologie la București, Rabat și Bruxelles. A contribuit cu proze scurte la volumele colective Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români(Editura Trei, 2016), Nume de cod: Flash fiction. Antologie Literomania de proză scurtă (Editura Paralela 45, 2019) şi Izolare (Editura Nemira, 2020). A publicat povestiri în revista Iocan(2016, 2019), Revista de Povestiri(2017, 2018) şi LiterNautica (2020). Un cal într-o mare de lebede (Editura Nemira, 2018), primul său roman, a obţinut premiile pentru debut „Sofia Nădejde“ şi Observator cultural și a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, Franța. Teo de la 16 la 18 (Editura Nemira, 2021) este cel de-al doilea roman al său.
Câștigătorul EUPL 2022 va fi anunțat la Paris pe 21 aprilie, la ceremonia de deschidere a Festival du Livre.
Sursa: Clujul Cultural
Source link