Casa de Licitații Christie’s a anuntat o nouă licitație de artă contemporană la început de decembrie, iar o pictură a artistului român Adrian Ghenie se află printre lucrările licitate.
Este vorba de lucrarea “Charles Darwin at the Age of 75” (Charles Darwin la vârsta de 75 de ani), realizată de Adrian Ghenie în anul 2014. Prețul estimativ este de 6 milioane de dolari.
Cu o lungime de aproape trei metri, ”Charles Darwin at the Age of 75” (2014) este o viziune monumentală asupra unuia dintre cele mai importante subiecte ale lui Adrian Ghenie.
Ghenie îl înfățișează pe iconicul om de știință așezat în mijlocul unui peisaj de toamnă înflăcărat. El este înfășat într-o pătură policromă de albastru și portocaliu, cu fața parțial mascata de pete Baconesque.
Fiecare centimetru al picturii este plin de textură.
În unele zone, Ghenie a creat flori vaporoase, fumurii de culoare prin apăsarea plată a suprafeței încă umede sau răzuind prin ea în maniera lui Gerhard Richter; în altă parte, lisările strălucitoare construiesc pigmentul într-o prezență aproape sculpturală.
Pâlpâind între abstracție și figurație, Charles Darwin la 75 de ani imaginează un moment pe care Darwin de fapt nu a trăit să-l vadă: s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani, în 1882.
Pictura lui Ghenie — ca și în multe dintre lucrările sale — este mai puțin un portret al omului însuși decât o anchetă asupra moștenirii sale complexe.
Ghenie l-a arătat pentru prima dată pe Charles Darwin la vârsta de 75 de ani, ca parte a unui spectacol din 2014, în spațiul Pace Gallery de la 6 Burlington Gardens: o clădire impunătoare de stil italian, care se află în spatele încăperii în care Darwin și Alfred Russel Wallace au prezentat teoria despre originea speciilor.
Cine este Adrian Ghenie?
Pictorul Adrian Ghenie nu provine dintr-o familie de artiști, iar talentul i-a fost descoperit de către o vecină. Femeia și-a dat seama că are de-a face cu un diamant neșlefuit, așa că i-a oferit lui Adrian mai multe cărți despre artă și l-a ajutat să-și dezvolte tehnica.
Din nefericire, tatăl lui Adrian Ghenie a murit în perioada în care pictorul susținea examenul de bacalaureat. După care, acesta a picat și admiterea la Universitatea de Artă și Design.
Pictorul Adrian Ghenie a intrat la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca din a treia încercare. Artistul și-a dezvoltat o tehnică aparte, neconvențională, spontană. Ba mai mult, Adrian Ghenie, în loc de pensule, folosește un cuțit de paletă și stencil pentru a picta, potrivit fanatik.ro.
În 2001, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj-Napoca și a fondat, în 2005, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă ulterior și în Berlin. În continuare, viața pictorului era împărțită între România și Germania. În cele din urmă, în anul 2013, Adrian Ghenie a ales să se stabilească definitiv în Berlin.
Source link