Categories: Eveniment

Pandemia îi ţine 15 ore în stradă pe taximetriştii din Cluj pentru un trai decent. După ridicarea restricţiilor, va fi “jihad”

Pandemia de coronavirus i-a cam falimentat pe taximetriştii clujeni, însă după ridicarea restricţiilor va fi “jihad”. Oamenii vor înţelege că maşina personală nu va mai fi folosită pentru a merge în centru. 
“Criza economică generată de pandemie a decimat multe afaceri din HoReCa şi transporturi. Impactul a fost enorm şi pentru taximetrişti. Cifra de afaceri este dimunuată cu 85%. Încă se mai poate trăi din încasările de taxi, dar trebuie să stai mai mult în stand. Încasările au scăzut, trebuie să echilibrezi cu mai multe ore de lucru, colegii sunt 14-15 ore în stradă”, a declarat Ioan Pugna, reprezentant al Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania, la un post de radio local. 

Acesta se plânge de standurile de taxi puţine din oraş, ţinând cont că acestea sunt acum pline, pe timp de pandemie, când nu sunt toate maşinile în stradă. De asemenea, numărul maşinilor de taxi va creşte din primăvară, când vor fi eliberate încă 51 de autorizaţii pentru taximetre electrice. În total, vor funcţiona 2.500 de taximetre. 

“O să fie jihad, mai ales cu reamenajarea Pieţei Lucian Blaga. Piaţa este un fel de declaraţie a administraţiei: “Uite, asta e direcţia, dacă vă place bine, dacă nu aveţi metode alternative, aveţi autobuze, biciclete decente la Cluj-Napoca!”. Noi suntem avantajaţi indirect pentru că, probabil, în momentul în care se vor ridica restricţiile, clujenii îşi vor da seama că nu e tocmai OK să meargă până în centru cu maşina personală. O să te trezeşti că nu ai unde să îţi laşi maşina şi o să fie foarte scump”, a mai spus Pugna. 

Amintim că, începând cu primăvara lui 2021, taximetriştii clujeni vor fi obligaţi să îşi doteze maşinile cu POS, pentru plata serviciilor de călătorie cu cardul. 

“Începând cu 1 martie 2021 toate mașinile care desfășoară activitate de taximetrie vor trebui să fie dotate POS, iar din 2022 norma minimă de poluare care trebuie să fie asigurată de autovehiculele destinate transportului local în regim taxi este Euro 5”, se arată în regulamentul pentru transport persoane în regim taxi aprobat la sfârşitul anului 2019. 

Majoritatea taximetriştilor susţine această obligativitate, iar unii spun că deja există maşini de transport persoane în Cluj-Napoca care oferă acest serviciu, ţinând cont de situţia actuală şi anume pandemia de coronavirus, oamenii fiind în prezent sfătuiţi să folosească cât mai mult posibil plata cu cardul. “Cu aplicaţia Go Cab plăteşti cum vrei tu! Cash, Card, Voucher. gocab.eu”, transmitea, la început de toamnă, un dispecerat de taximetrie clujean. 

Nu în ultimul rând, în decembrie 2019, tarifele de taxi au fost majorate cu 70 de bani la Cluj-Napoca, de la 2,25 la 2,95 lei/km, în urma unei decizii a Consiliului Local care a avut la bază creşterea preţurilor înregistrată în ultimii șase ani. 

Primăria Cluj-Napoca a anunțat demararea procedurii de atribuire a 51 autorizații pentru taximetre electrice. Data limită de depunere a cererilor este 15 februarie 2021, iar anunţarea atribuirii este 2 martie 2021. 

TARIFE mai MARI în 2021

Tarifele pentru parcare din zonele I și II vor fi majorate cu valori cuprinse între 25-50% din tarifele actuale.  Tarifele aferente abonamentelor pentru locurile de parcare din cartiere vor crește și ele cu 3,8%, valoare aferentă ratei inflației pe 2020.

Pentru abonamentele parcărilor din zona centrală:
– Persoane fizice – 79 lei/an
– Persoane juridice – 555 lei/an

Taxă pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală ZONA 1
– Abonamente pentru riverani persoane fizice (maxim 2 abonamente pe unitate locativă) – 26 lei/lună
– Taxă rezervare de loc pentru instituții bancare, pentru activitatea de transport valori și pentru instituții de învățământ superior pentru activitatea de protocol – 312 lei/lună/loc

Taxe pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală – parcometre
– 30 minute zona I – 4 lei
– 1 oră zona I – 8 lei
– 2 ore zona I – 16 lei

– 1 oră zona II – 3 lei
– 2 ore zona II – 6 lei
– 4 ore zona II – 12 lei
– Pierdere card/tichet – 104 lei/zi

Zona I: Baba Novac, Bolyai, Emmanuel de Martonne, Emil Isac, Eroilor, I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihail Kogălniceanu, Octavian Petrovici, P-ța Unirii, Samuil Micu, Șt.O. Iosif, Hermann Oberth, Universității, Virgil Fulicea, Constantin Daicoviciu, Paul Chinezu, Vasile Alecsandri, Brassai Sámuel, Dávid Ferenc, Emil Zola, Gaál Gábor, Tipografiei, Cotită, Sindicatelor, Victor Babeș, Aleea Învățătorului, P-ța Mihai Viteazu (parking cu bariere), Argeș, P-ța Ștefan cel Mare, Clinicilor, P-ța Avram Iancu, Parking Moților, Fortăreței.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

17 hours ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

17 hours ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

2 days ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

2 days ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago