În prezent, există 29 de rute cultural turistice naționale, care beneficiază de recunoașterea Ministerului Antreprenoriatulul și Turismului.
În cadrul unui eveniment organizat de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, care s-a desfășurat recent , la Baia Mare, a fost lansată oficial ruta cultural turistică a muzeelor în aer liber din România. Această rută este dezvoltată la nivel național și recunoscută de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT).
În ceea ce privește județul Cluj, secția în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, respectiv Parcul Etnografic Național ,,Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, a fost inclus în această rută alături de alte zece obiective de referință în domeniul patrimoniului cultural și etnografic din România.
Noul produs turistic mai cuprinde și
Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” din București, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu, Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Maramureșului, Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc,
Muzeul Țării Oașului din Negrești Oaș,
Muzeul Național al Bucovinei – Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul Haszmann Pál din Cernat, Covasna,
Muzeul Satului Bănățean din Timișoara,
Muzeul Satului Brănean din Bran, Brașov, și Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești.
Sistemul de recunoaștere voluntară al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului urmărește conștientizarea actorilor din turism asupra semnificației patrimoniului cultural material și imaterial pentru societate și pentru generațiile următoare, prin identificarea Rutelor Cultural Turistice, dezvoltate pe plan local, regional sau național.
În acest sens, se dorește implementarea unor modele de bune practici care pot crește competitivitatea activității turistice, fiind acordată inclusiv consultanță celor care doresc să le dezvolte la nivel național sau eventual să le certifice la nivel european.
Source link