Patru companii din Coreea de Sud au transmis statului român că sunt interesate să se implice într-o eventuală resuscitare a proiectului energetic-mamut de construire și operare a hidrocentralei de acumulare prin pompaj de 1.000 MW de la Tarnița-Lăpuștești, idee datând din regimul Ceaușescu și declarată ca abandonată anul trecut de către autorități.
Surse Profit.ro arata ca cei patru potențiali investitori s-au adresat în acest sens anul trecut Ministerului Energiei, iar în discuții este implicată și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de minister și care este acționarul majoritar al Hidro Tarnița SA, compania înființată în 2013 pentru implementarea proiectului Tarnița, la care se intenționa inițial cooptarea unor parteneri din China.
Cele 4 companii coreene interesate de Tarnița sunt Busan Korea Biotechnology, Korea Western Power, Hyundai Engineering din grupul omonim și GE Global Services GmbH Korea Branch, divizie a gigantului american General Electric. Busan este o companie de construcții și inginerie activă inclusiv în fosta URSS, iar Korea Western Power este unul dintre principalii producători de energie din Coreea de Sud, având un portofoliu de unități de producție ce acoperă circa 10% din capacitatea locală de generare.
Anul trecut, însă, de la nivel înalt a venit informația că proiectul Tarnița va fi abandonat definitiv. Totusi, in cea mai recentă variantă a proiectului Strategiei energetice naționale, se vorbește în continuare de hidrocentrale cu pompaj, fără să fie menționat expres proiectul Tarnița
Source link