Connect with us

Eveniment

Persoană transgender, abuzată de lucrătorii vamali şi poliţia de frontieră pe aeroportul din Cluj-Napoca

Published

on

Persoană transgender, abuzată de lucrătorii vamali şi poliţia de frontieră pe aeroportul din Cluj-Napoca

Asociaţia MozaiQ, organizaţie comunitară LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane transgender), atrage atenţia cu privire la un caz recent de abuz al autorităţilor române în relaţia cu o persoană transgender.
Alături de activistul trans Sasha Ichim şi activista Roxana Marin (TRANScendent), care au documentat acest caz, asociaţia se declară solidară cu victima în faţa abuzurilor exercitate asupra ei de lucrătorii vamali şi de la poliţia de frontieră din aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, „care nu s-au limitat la o făţişă umilire publică, ci au şi privat-o de libertate fără a oferi explicaţii”.

Abuzul s-a petrecut pe 15 iunie, 2021, pe aeroportul din Cluj-Napoca, când victima, o femeie trans cu cetăţenie română şi domiciliul în străinătate, a încercat să intre în România cu scopul de a face demersurile necesare de schimbare a actelor de identitate pe cale juridică. „Două angajate de la control paşapoarte au supus-o unor umilinţe violente, ridicându-se de pe scaunele din ghişeu şi ţipând vehement «Bărbat! Bărbat!», ulterior forţele de ordine încuind-o într-o încăpere adiacentă, fără a oferi vreo explicaţie”.

MozaiQ subliniază că aceasta nu a fost prima oară când s-a întâmplat acest lucru pe aeroportul clujean, în august 2017 victima fiind de asemenea încarcerată în aeroport timp de 2 ore, pe acelaşi motiv: că nu îi corespunde numele din paşaport cu expresia de gen. „Aceste abuzuri sunt cu atât mai grave cu cât persoana în cauză nu vorbeşte limba română. Victima, de etnie maghiară, a părăsit România în urmă cu mai mulţi ani, alături de mama sa. Subliniem încă două aspecte agravante ale abuzurilor din 15 iunie a.c. şi august 2017: fotografia din paşaportul prezentat corespunde expresiei de gen, iar autorităţilor li s-au prezentat documentele de identitate din Spania”, potrivit comunicatului.

Mama victimei a declarat: „Fiica mea a fost umilită enorm şi acest lucru nu este o excepţie, ci din păcate este regula pentru sute, mii de persoane transgender din România în orice interacţiune care presupune prezentarea documentelor. Fiicei mele i-a fost teamă că va fi bătută de agenţii în cauză, iar acum este în terapie pentru a-şi reveni din şoc”.

Asociaţia ţine să atenţioneze autorităţile de pe aeroporturile din România că au obligaţia să ia toate măsurile pentru monitorizarea şi penalizarea lucrătorilor, astfel încât asemenea abuzuri să nu se mai repete. „Indiferent că este vorba de comentarii ironice, strigăte şi îmbrânceli sau chiar reţineri şi interogatorii abuzive, este la fel de alarmant şi de nepermis ca persoanele trans să fie agresate şi umilite într-o ţară membră a Uniunii Europene, în anul 2021”.

Este solicitat administraţiei aeroportului să verifice înregistrările de la control paşapoarte din 15 iunie, în intervalul orar 15:00-17:00, şi să ia toate măsurile necesare pentru clarificarea situaţiei. „Pe termen mediu şi lung, ne punem la dispoziţia autorităţilor, respectiv Poliţia de Frontieră Română, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, precum şi Asociaţia Aeroporturilor din România pentru a instrui personalul la toate nivelurile, în vederea prevenirii unor asemena abuzuri pe viitor. Reiterăm faptul că în România persoanele transgender se confruntă cu discriminare continuă pe mai multe paliere, de la relaţia cu autorităţile până la recunoaşterea juridică a identităţîi de gen, accesul la servicii medicale sau integrarea în piaţa muncii. Mai mult, România a fost condamnată şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în acest an, CEDO spunând că România nu are un cadru legal predictibil şi unitar de recunoaştere a identităţii de gen şi supune persoanele trans la umilinţe continue”, se mai arată în comunicatul remis luni.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Carantină de noapte în patru comune din județ. După ora 20:00 circulă liber doar vaccinații

Published

on

Carantină de noapte în patru comune din județ. După ora 20:00 circulă liber doar vaccinații

În două din cele patru comune clujene vizate, restricțiile se aplică doar în weekend, în timp ce în celelalte două, măsurile sunt în vigoare și pe timpul săptămânii.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a stabilit vineri, prin Hotărârea nr. 190 din 24 septembrie 2021, că începând de sâmbătă, 25 septembrie, în comunele Geaca (6,96‰) și Jichișu de Jos (6,11‰), unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se dispun următoarele măsuri:1. se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20:00-05:00, cu anumite excepții.

2. se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 05:00-1800. Prin excepție, în intervalul orar 18:00-05:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

De asemenea, în comunele Cătina (12,08 ‰) și Ploscoș (9,66 ‰), unde incidența cumulată la 14 zile a depășit pragul de 7,5/1.000 de locuitori, începând cu data de 25 septembrie 2021, se dispun următoarele măsuri:

1. se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20:00-05:00 cu anumite excepții.

2. se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 05:00-18:00. Prin excepție, în intervalul orar 1800-05:00 operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Restricția privind circulația persoanelor după ora 20:00 nu se aplică celor vaccinați.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Doar cu certificat COVID în localurile din Cluj-Napoca. Zonele din județ unde-și pot petrece liniștiți weekend-ul nevaccinații

Published

on

Doar cu certificat COVID în localurile din Cluj-Napoca. Zonele din județ unde-și pot petrece liniștiți weekend-ul nevaccinații

Chiar dacă, din acest weekend, cei care nu au certificatul verde COVID, nu mai pot intra pe o terasă sau într-un restaurant din Cluj-Napoca, aceștia au acces nestingherit în localurile din alte zeci de localități din județ, unele chiar zone turistice.
În câteva localități din județul Cluj, printre care și Cluj-Napoca sau Florești, în care rata infectărilor cu noul coronavirus a trecut de pragul de 3 la mie, este obligatoriu certificatului verde.

Mai precis, cei care vor să meargă pe o terasă, la restaurant sau la o cafenea vor trebui să prezinte certificatul verde, fie sub formă digitală, fie pe hârtie, document care atestă faptul că fie sunt vaccinați, fie au trecut prin boală, fie au un test covid negativ. Tot pe baza certificatului verde se poate intra și într-o sală de spectacol, de cinema sau de jocuri de noroc, dar și în sălile de sport sau la piscină.

De asemenea, prezenentarea certificatului este obligatorie și la nunți, botezuri, festivaluri, organizate atât la interior, cât și la exterior.

Ei, bine, dacă tot e weekend și au timp la dispoziție, cei care nu sunt vaccinați, nu au trecut prin boală și nici nu vor să se testeze, pot alege să meargă în oricare din localitățile “verzi” din județ, în care nu este necesar acest certificat și nu sunt restricții de niciun fel la interior. Printre acestea sunt și Băișoara și Beliș, zonele de munte ale Clujului, tocmai bune pentru o ieșire la sfârșit de săptămână.

Lista localităților din Cluj, pe incidențe:

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Razie de amploare pe șoselele Clujului. Sute de amenzi și zeci de permise reținute în doar câteva ore

Published

on

Razie de amploare pe șoselele Clujului. Sute de amenzi și zeci de permise reținute în doar câteva ore

Polițiștii clujeni au desfășurat joi o acțiune pentru creșterea siguranței rutiere, impunerii disciplinei în rândul participanților la trafic și pentru combaterea conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
Polițiștii rutieri și de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, sub coordonarea Serviciului Rutier au desfășurat, joi, 23 septembrie, în intervalul orar 08.00-14.00, o acțiune pentru creșterea siguranței rutiere, respectiv în scopul combaterii nerespectării regimului legal al vitezei, conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive și în vederea impunerii disciplinei în rândul participanților la trafic.

În urma activităților derulate au fost aplicate în total 486 de sancțiuni contravenționale, fiind totodată reținute în vederea suspendării 87 de permise de conducere, dintre acestea, 58 pentru depășirea limitelor legale ale vitezei, restul reprezentând încălcări ale regulilor privind prioritatea pietonilor și a altor prevederi legale.

De asemenea, pentru neregulile constatate privind starea tehnică a vehiculelor polițiștii au reținut cinci certificate de înmatriculare.

Acțiunea rutieră s-a derulat cu participarea polițiștilor din cadrul Serviciului Rutier Sălaj, Bihor, Mureș, Alba și Bistrița-Năsăud.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2020 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate