Categories: Eveniment

Persoanele cu dizabilități, liber la schiat pe pârtia Feleacu. Vor fi ajutați de dispozitive speciale

Persoanele cu dizabilități vor putea coborî, duminică, pe pârtia Feleacu din județul Cluj, alături de voluntarii de la Caiac SMile. 
Campania inițiată de Ionuț Stancovici și asociația pe care o prezidează, Caiac SMile ”Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze” continuă pe pârtia Feleacu, din județul Cluj.

Duminică, 30 ianuarie, între orele 12 și 17, reprezentanții asociației vor fi prezenți pe pârtie, pregătiți să-i inițieze în acest sport pe oamenii speciali care li se vor alătura.

Aceștia vor avea la dispoziție patru monoschiuri, dispozitive special create pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, cu ajutorul cărora se vor bucura de coborâri line pe pârtie.

Asociațiile persoanelor cu dizabilități din regiune sunt invitate să îi încurajeze pe beneficiarii lor să participe la activitățile special concepute pentru ei pe pârtia Feleacu. NU este nevoie de înscriere sau programare pentru încercarea monoschiurilor!

Activitatea de la Cluj este cea de-a doua a campaniei inițiate de Asociația Caiac SMile. Prima, desfășurată între 21 și 26 ianuarie la Vatra Dornei, a adus pe pârtie aproximativ 50 de persoane cu diferite dizabilități și familiile lor din județele Moldovei, dar și din Sibiu, Constanța sau Bistrița.

”Au fost zile pline, sunt impresionat de fiecare poveste, de la fetița care s-a născut cu dizabilități și nu a mers niciodată, dar a reușit să se dea pe schiul special, la călugărul de la Apuntat care a avut un accident acum câțiva ani și a învățat un alt stil de viață, până la băiețelul David care a fost schior de performanță și apoi, din cauza unei tumori, nu a mai urcat pe o pârtie de 11 ani”, a afirmat Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile.

Proiectul a fost primit cu mare deschidere de localnicii din Vatra Dornei, de echipa Salvamont condusă de Petru Ariciuc, dar și de voluntari, monitori de schi și administratorii pârtiei. Cei mai puternici susținători ai celor mai speciali schiori au fost Gașca Zurli și Mirela Retegan, care le-au făcut micuților prezenți pe pârtie cea marea bucurie de a se întâlni față în față cu cele mai iubite personaje din România.

“Am trăit cele mai amestecate emoții. Am încurajat copii și oameni mari care erau în scaun, am strâns în brațe mamele care își lăsau puii în mâinile lui Ionuț, cu lacrimi în ochi, și am trăit, alături de ele, emoțiile imense de bucurie când și-au văzut copiii plângând de fericire. Ce face Ionuț, ce fac oamenii aceștia de la Caiac SMile nu se poate povesti. Înțelegi abia după ce trăiești cu ei, acolo, la baza pârtiei, experiența prin care acești oameni speciali se simt parte din normalitate”, a declarat Mirela Retegan.

”Sunt norocos să am lângă mine oameni minunați care mă ajută, pun umărul alături de mine și reușim să ne facem misiunea. În fiecare zi am urcat în scaunele speciale acești oameni emoționați, speriați, curajoși, curioși, iar când ne întorceam la baza pârtiei și auzeam “mai vreau încă o dată” primeam cea mai frumoasă recompensă pentru efortul nostru. Vatra Dornei a deschis seria întâlnirilor, Clujul o continuă”, a adăugat Ionuț Stancovici.

Următoarea oprire, după Cluj, a ”găștii” Caiac SMile, cu tot cu monoschiurile de test, va fi pe pârtia Bradul, din județul Brașov, pe 6 februarie, între orele 14 și 17, și pe 7 februarie, între orele 11 și 17. Acolo, Gașca Zurli și Mirela Retegan vor răspunde, din nou, ”prezent” pentru a-i susține și a-i încuraja pe oamenii cu dizabilități care își doresc să schieze. Apoi vine rândul, conform unui program ce urmează să fie anunțat în presă și postat pe pagina FB Caiac SMile, tuturor pârtiilor din România, printre care: Cavnic, Mărișel, Muntele Mic, Cheile Grădiștei, Întorsura Buzăului, Durău, Câmpulung Moldovenesc, Predeal.

Scop ambițios: cât mai multe monoschiuri pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, pe minim 10 pârtii din România. Până în prezent, asociația Caiac SMile a reușit deja să achiziționeze 13 scaune, sponsorizate integral de companii și fundații generoase, după cum urmează:

●  10 scaune – compania Cris-Tim, prin intermediul campaniei „Ajut eu“ organizată de Fundația Mereu Aproape și Antena 1

●  1 scaun – Ana Hotels

●  1 scaun – Decathlon

●  1 scaun – Aqua Carpatica

Promovarea și susținerea sportului, în general, pentru persoanele cu dizabilități este principala preocupare a reprezentanților asociației Caiac SMile. Ionuț Stancovici, președintele ei, a participat la cursuri speciale, în Austria, unde a învățat cum să lucreze cu persoanele cu dizabilități care doresc să învețe să schieze. Integrarea acestor persoane în societate prin sport va conduce la depășirea barierelor sociale și a limitelor create de situația lor dificilă și le va asigura egalitate de șanse, cred inițiatorii proiectului.

Cum poți ajuta?

1. DONEAZĂ prin PayPal: https://caiacsmile.ro/donatii/

2. DONEAZĂ direct în contul Asociației, prin TRANSFER BANCAR, folosind datele de mai jos:

Beneficiar: Asociația Club Sportiv Caiac SMile

Cont LEI: RO77BTRLRONCRT0439025703

Cont EURO: RO81BTRLEURCRT0439025701

Banca Transilvania.

Detalii campanie: Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze.

3. DĂ SFOARĂ ÎN ȚARĂ!

Cunoști persoane cu dizabilități locomotorii care ar dori să încerce schiatul pe un astfel de dispozitiv? Spune-i că suntem la Cluj, pe Pârtia Feleacu, pe 30 ianuarie, între orele 12 -17!

Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018 cu scopul de a  promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat, conform principiului „Mens sana in corpore sano”. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități.

Ionuț Stancovici este românul care și-a propus să accesibilizeze sportul pentru persoanele cu nevoi speciale. Iubitor de sport, un antrenor dedicat și dornic de-a atrage pe oameni în această direcție, iarna pe schiuri și snowboard, vara în caiac, adună în jurul său peste 2.000 de copii și adulți. Antrenează 20 de copii din club pentru performanță în concursuri internaționale, unde reprezintă România la sportul olimpic de caiac slalom.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

3 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

3 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

4 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

5 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago