Primăria Cluj-Napoca organizează marți, 19 decembrie 2023, începând cu ora 18.00, sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), o întâlnire informală cu tinerii pentru prezentarea proiectului “Asphalt Art Initiative Cluj-Napoca”.
Acest eveniment comunitar se va desfășura într-un spațiu informal de pe strada Piezișă, la Booha bar – și are ca scop încurajarea discuțiilor despre importanța proiectelor de artă stradală în oraș.
Proiectul „Asphalt Art Initiative” – pictura stradală de pe strada Piezișă, a fost implementat de Primăria Cluj-Napoca ca urmare a obținerii unui grant Bloomberg Philanthropies, prin care arta stradală este utilizată pentru a revitaliza spațiul public. Proiectul a fost depus în cadrul apelului Asphalt Art, prin CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică, cu susținerea CCC – Centrul Cultural Clujean și UAD – Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca.
Obiectivul proiectului este întărirea colaborării dintre actorii sociali implicați în viața comunității, prin artă. Strada Piezișă, propusă pentru intervenție, este o stradă intens circulată de către studenții aflați în campusul universitar adiacent, dar și de către ceilalți locuitori și vizitatori ai municipiului Cluj-Napoca.
Tema stabilită pentru acest concurs de design a fost „Educație, cunoaștere, tineri. 2023 – anul competențelor” și se încadrează pe direcțiile europene green, digital, resilient. Regulmentul concursului de idei a stabilit criterii clare pe care concurenții le-au respectat în pregătirea proiectelor lor. În această toamnă a fost realizată pictura stradală de către echipa câștigătoare desemnată de un juriu mixt, în urma unui concurs de idei derulat de către Primăria Cluj-Napoca.
Proiectul câștigător poartă denumirea de “Ilustrație optică 3D” și a fost realizat de către echipa formată din artiștii OCU&KERO, în zona pilot a proiectului – strada Piezișă.
Din inițiativa Asphalt Art mai fac parte mari orașe europene precum Milano sau Amsterdam, dar și orașe americane: San Diego, Miami. Organizația Bloomberg Philanthropies investește în 700 de orașe și 150 de țări, concentrându-se pe cinci domenii cheie pentru crearea unei schimbări de durată: arte, educație, mediu, inovație guvernamentală și sănătate publică. Municipalitatea clujeană a implementat recent o serie de inițiative din sfera artei stradale, atât prin procesul de bugetare participativă – „Artă în Curtea Școlii”, cât și prin parteneriate cu organizații locale și orașul înfrățit Nantes – pictura murală „Apropiați spargem zidurile” de pe strada Constanța.
De asemenea, primăria Cluj-Napoca reamintește artiștilor locali că au posibilitatea să își exprime creativitatea pe peretele legal din cartierul Mărăști.
Source link