Categories: Eveniment

Pictura stradală 3D de pe Piezișă este finalizată în cadrul proiectului „Asphalt Art Initiative”


Primăria Cluj-Napoca organizează marți, 19 decembrie 2023, începând cu ora 18.00, sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), o întâlnire informală cu tinerii pentru prezentarea proiectului “Asphalt Art Initiative Cluj-Napoca”.
Acest eveniment comunitar se va desfășura într-un spațiu informal de pe strada Piezișă, la Booha bar – și are ca scop încurajarea discuțiilor despre importanța proiectelor de artă stradală în oraș.

Proiectul „Asphalt Art Initiative” – pictura stradală de pe strada Piezișă, a fost implementat de Primăria Cluj-Napoca ca urmare a obținerii unui grant Bloomberg Philanthropies, prin care arta stradală este utilizată pentru a revitaliza spațiul public. Proiectul a fost depus în cadrul apelului Asphalt Art, prin CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică, cu susținerea CCC – Centrul Cultural Clujean și UAD – Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca.

Obiectivul proiectului este întărirea colaborării dintre actorii sociali implicați în viața comunității, prin artă. Strada Piezișă, propusă pentru intervenție, este o stradă intens circulată de către studenții aflați în campusul universitar adiacent, dar și de către ceilalți locuitori și vizitatori ai municipiului Cluj-Napoca.

Tema stabilită pentru acest concurs de design a fost „Educație, cunoaștere, tineri. 2023 – anul competențelor” și se încadrează pe direcțiile europene green, digital, resilient. Regulmentul concursului de idei a stabilit criterii clare pe care concurenții le-au respectat în pregătirea proiectelor lor. În această toamnă a fost realizată pictura stradală de către echipa câștigătoare desemnată de un juriu mixt, în urma unui concurs de idei derulat de către Primăria Cluj-Napoca.

Proiectul câștigător poartă denumirea de “Ilustrație optică 3D” și a fost realizat de către echipa formată din artiștii OCU&KERO, în zona pilot a proiectului – strada Piezișă.

Din inițiativa Asphalt Art mai fac parte mari orașe europene precum Milano sau Amsterdam, dar și orașe americane: San Diego, Miami. Organizația Bloomberg Philanthropies investește în 700 de orașe și 150 de țări, concentrându-se pe cinci domenii cheie pentru crearea unei schimbări de durată: arte, educație, mediu, inovație guvernamentală și sănătate publică. Municipalitatea clujeană a implementat recent o serie de inițiative din sfera artei stradale, atât prin procesul de bugetare participativă – „Artă în Curtea Școlii”, cât și prin parteneriate cu organizații locale și orașul înfrățit Nantes – pictura murală „Apropiați spargem zidurile” de pe strada Constanța.

De asemenea, primăria Cluj-Napoca reamintește artiștilor locali că au posibilitatea să își exprime creativitatea pe peretele legal din cartierul Mărăști.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea…

2 weeks ago

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS

Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au ocazia de…

2 weeks ago

VIDEO: Lucrări de conservare și modernizare la clădirea emblematică a „Uzinei Carbochim”, cu valoare ambientală pentru Piața 1 Mai din Cluj-Napoca

Clădirea-reper a "Uzinei Carbochim", cel mai mare producător de abrazive din România și un simbol…

2 weeks ago