S-a iscat dezbatere mare pe grupul de Facebook Info Trafic Cluj-Napoca după ce au fost postate două fotografii cu o încărcătură deşeuri de azbociment vechi descărcată pe marginea unui drum din cartierul Dâmbul Rotund, ca şi cum acolo ar fi de fapt groapa de gunoi.
“Buna ziua, în cursul zilei de astăzi (31 ianuarie – n.red.) pe str. Spicului în cartierul Dâmbul Rotund cineva a basculat pe drum o camionetă întreagă de deşeu de azbociment vechi. Dacă aveţi ceva informatii despre maşină/şofer, ar fi de mare ajutor!”, a transmis clujeanul care a postat fotografiile pe grupul de Facebook. Postarea a dus la o dezbatere în special cu provire la faptul că gestul e de condamnat deoarece aceste plăci de azbest sau azbociment depozitate pe marginea drumului sunt deşeuri toxice. “Nici nu-i cancerigen. Dar de loc nu-i cancerigen”, a transmis cineva.
Dincolo de faptul că imediat ar trebui anunţată Garda de Mediu şi Poliţia, oamenii atrag atenţia asupra unei probleme reale cu care s-au confruntat şi ei atunci când au avut deşeuri din construcţii de care au dorit să scape:
– “Unde sa le arunce?? Nu iau apărarea nimănui, dar trebuie puse la dispoziție gropi de gunoi pt. așa ceva și după amendați oamenii”.
– “Ceea ce se întâmplă este ft grav, din vina autorităților care nu dau o alternativă la acest azbociment. Nu ai unde să-l arunci, puncte de preluare oficiale, mă refer.”
Clujenii spun că a scăpa de astfel de deşeuri implică nişte costuri mai mari decât dacă ai cumpăra materialele noi. “Este mai costisitor să il duci undeva unde recicleaza, decat sa îl cumperi de nou”, a scris alt clujean.
Despre centrul pentru predat deșeuri ca moloz, electrice mobilier, care este gratuit unii spun că au avut ceva de furcă atunci când au dat pe acolo: “Moloz din construcții în saci, a spus că îl ia doar dacă separ cimentul de cărămidă și să nu fie bucățele de rigips, vata, în saci. Am mers cu ondulina bituminoasă cum se pune pe casă, nu l-a luat!! M-a trimis la un centru de reciclare/incinerare și acolo au cerut un preț cu 10 lei mai scump decât costă o placă nouă!!
În concluzie, “încurajează” aruncatul deșeurilor pe câmp.
PS. Dacă închiriezi un container de la ei, să ți-l aducă acasă poți să pui în el și uraniu că nu îi interesează”, a povestit un clujean experienţa sa de la centrul de deşeuri din construcţii.
Puncte de colectare a deșeurilor din construcţii în Cluj-Napoca se aflau pe strada Bucium din cartierul Mănăștur (în vecinătatea autobazei CTP) manageriat de fosta firmă de salubritate a oraşului, Rosal. Celălalt este situat pe strada Fabricii din cartierul Mărăști (sub pod Fabricii, cu intrare din strada Septimius Severus).
Source link