Pe modelul centrului de îngrijiri Paliative “Sfantul Nectarie”, Arhiepiscopia Clujului are în plan deschiderea unui centru de Îngrijiri Paliative pentru copii.
Într-o postare pe Facebook, eroul centrului Sf Nectarie, părintele-medic Bogdan Chiorean, descrie gândurile dar și problemele pe care le întâmpină.
“Cel mai tânăr pacient terminal pe care l-am avut internat avea 25 de ani. Era o domnișoară în așteptarea momentului logodnei, dar n-a mai fost să fie.
Dar să știți că solicitări au fost și pentru copii și tineri de 5, de 12 și de 17 ani. Pentru că se moare de boli incurabile la orice vârstă. Și în 2021, într-un centru universitar precum Cluj-Napoca, nu-i poate sprijini nimeni să aibă ultimele săptămâni liniștite. Să fie un loc în care părinții, chiar de n-acceptă soarta, să-și vadă copiii îngrijiți.
Apusul lor nu e deloc strălucitor pentru că medicina se declară învinsă tocmai în cea mai dificilă perioadă a vieții lor. Niciun spital nu îi mai vrea internați, pentru că terapiile curative s-au terminat, iar internarea nu e justificată.
Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” poate primi doar pacienți adulți.
Închipuiți-vă cum e să fii sunat de un părinte al cărui copil e în stare terminală și urlă după un strop de ajutor specializat și să nu-i poți fi de folos. Ce să-i explici? Să-i dai cu ordinele de ministru peste cap? Credeți că au vreo valoare argumentele raționale când te doare de copilul tău pe care urmează să-l îngropi curând?
Avem în gând de câțiva ani să înființăm un centru de îngrijiri paliative pediatrice. La fel, inițiativa e a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Clujului, și, la fel, serviciile vor fi 100% gratuite. Ne-am documentat pe tema asta. Abordarea e diferită, copilul nu e un adult mic, ci are cu totul alte nevoi.
Unii apropiați au început de ceva vreme să confecționeze diverse produse tradiționale, alții și-au oferit disponibilitatea în a pune la dispoziție spații de expoziție pentru eventuale târguri caritabile. Unii au promis ajutor concret cu bani, alții cu materiale de construcții sau instalații.
Știm cum, avem cu ce, dar pentru moment problema gravitează în jurul lui „unde?”.
Există 2 posibilități: obținerea unui teren în vecinătatea Centrului „Sfântul Nectarie” și, implicit, o construcție nouă, sau modificare/schimbare de destinație a clădirii în care a funcționat până de curând Clinica de Hematologie, moștenire a Fundației Gojdu.
Păcatele omenirii nu sunt doar comisive: am făcut x, y, z. Sunt și omisive: n-am făcut binele pe care puteam să-l fac.
Mi-aș dori mult ca acest mesaj să ajungă la decidenții noștri. Eu știu din Scriptură că stăpânirea e numai de la Dumnezeu. Și mai știu un lucru, tot de acolo: că efortul uman singur are rezultate incerte. Așa că facem ce ține de noi și ne lăsăm în grija Lui.” au fost cuvintele parintelui-medic, Bogdan Chiorean
Suntem siguri că această mult apreciată dorință va fi răsplătită cu un nou centru care va oferi mângâiere celor nevoiași.
Nu ne rămâne decât să susținem astfel de proiecte împreună cu toți clujenii cu suflet mare.
Source link