Activistul de mediu Adrian Dohotaru se întreabă ce s-ar întâmpla cu preconcepțiile românilor dacă s-ar face tururi ghidate în asemenea palate.
Pe grupul de Facebook „Clujul Civic”, fostul parlamentar clujean, Adrian Dohotaru, a postat câteva fotografii și a inițiat o dezbatere cu privire la palatele din Huedin, și dacă acestea ar putea deveni un brand al județului.
„Ce ar fi dacă palatele țigănești din Huedin ar deveni un brand al Clujului? Ce ar fi dacă am reuși să integrăm mostenirea romă a țării făcând tururi ghidate in astfel de palate, bineînțeles cu bunăvoința gazdelor din Huedin sau Turda, care are ambiții turistice?
Ce ar fi dacă 80 la sută dintre români, potrivit unui sondaj IRES, care nu își doresc să aibă in orasul lor romi, sau in familie sau ca vecini, ar vizita astfel de palate si ar intra in contact cu rezidenții? Și-ar schimba preconcepțiile? Ori si le-ar întări?
Oare ar accepta rezidenții din astfel de palate expo temporare cu ce se întâmplă la Pata Rât, cu oamenii din ghetou, cu gropile, pardon, munții de gunoaie? Oare kitschul devine uber kitsch sau camp, vorba Susanei Sontag, dacă sublimăm realitatea noastră, hai să recunoaștem, în bună masura, kitschoasă? Oare turiștii străini ar veni la Casa Matei sau ar prefera un palat țigănesc?
Oare România nu ar putea da mix original orientalo-occidental de muzică țigănească, electro si muzică, oh, Dzeul meu cooltura, cultă la vreun Electric Palace, nu la Electric Castle ori Untold, unde ne chinuim cu tot dinadinsul să fim pop-occidentali? Sunt întrebări care m-au bântuit vizitînd palatele goale țigănești din Huedin. Mulțumesc gazdelor pentru ospitalitate”, se arată în postarea lui Dohotaru.
Source link