Categories: Eveniment

Propunere: parc de buzunar provizoriu pe Bdul 21 Decembrie!

Un activist clujean propune un parc de buzunar provizoriu pe Bdul 21 Decembrie, pe terenul lăsat în paragină de pe amplasamentul fostei Garnizoane Militare din Cluj-Napoca.
“Propun parc de buzunar provizoriu pe Bdul 21 Decembrie! Tocmai am trimis o adresă către registratura Primăriei cu o propunere de realizare unui spațiu public verde cu caracter temporar. Sigur că ideal ar fi ca Primăria să își îndeplinească angajamentul vechi de ani de zile și sa investească într-un centru cultural, dar dacă nu are capacitatea, măcar spațiul acesta să nu mai arate chiar ca o rană în centrul orașului:

– amenajarea temporară a unui parc de buzunar la Bdul 21 Decembrie, intre cladirea dezafectata a fostei garnizoane si parcare.
– bugetarea in 2023 a amenajarii temporare în urma unui posibil parteneriat cu mediul asociativ și Facultatea de Arhitectură și Urbanism ori alți actori publici ori privati.
– curatarea cladirii dezafectate de geamuri sparte, excremente și deseuri depozitate ilegal.

Centrul Clujului duce lipsă de spații verzi, iar proiectul Centrului Cultural Transilvania întârzie.De aceea, un parc de buzunar se justifică temporar, mai ales într-un context în care mii de oameni lucrează și locuiesc în imediata apropiere a Bdului 21 Decembrie. Când vremea permite, se poate lua prânzul în noul spațiu public obținut, pot avea loc evenimente, poate fi un loc de relaxare în weekend”, conchide activistul Adrian Dohotaru. 

Centrul Cultural de pe 21 Decembrie

Conform proiectului de modernizare, la subsol vor fi amenajate spații expoziționale, de seminarii și ateliere, la parter vor fi săli de evenimente și expoziții sau pentru workshop-uri, iar la mansardă spații multifuncționale, studio-uri artistice sau spații pentru activități educaționale. De asemenea, proiectul prevede lucrări de rezistență, dar și de arhitectură. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar de execuție de 24. MAI MULTE AICI!

Centru European de Artă Contemporană

Amintim că, în 2019, Centrul Cultural Clujean, asociație care continuă implementarea proiectului din dosarul de candidatură orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană, dorea transformarea Cazarmei militară de pe Bulevardul 21 Decembrie în centru cultural. Investiția se ridica la 6 milioane de euro. 

Inițial, clădirea monument urma să fie transformată în Centru European de Artă Contemporană (ECCA), proiectul fanion al Clujului din dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Anunțul a fost făcut de CCC în toamna lui 2017. Mai menționăm că, în dosarul de candidatură, pentru realizarea ECCA era preconizat un buget de 12 milioane de euro, fonduri europene şi finanţare locală.

ECCA ar fi trebuit să fie primul spațiu din regiune capabil să expună lucrări de anvergură, să arhiveze lucrări de artă și să testeze noi modele de curatoriat, de programare culturală și de asumare a unui rol activ ar artei în societate. Urma să fie inaugurat în 2020 sub forma unei instituții-pionier finanțată în mare parte din bani publici și cu o conducere asigurată printr-un parteneriat între operatorii locali relevanți. Proiectul nu a primit însă avizul Comisiei Zonale a Monumentelor.

Sediul Filarmonicii

Pe terenul din spatele fostei cazărmi, bate pasul pe loc, de ani de zile, şi proiectul pentru sediul Filarmonicii. Ca să obțină banii necesari investiției (40-50 milioane de euro), concesionează un teren de 1.500 mp, pe care un privat ar urma să construiască un hotel de 4* sau o clădire de birouri de clasa A. Licitațiile au fost însă anulate pe bandă rulantă.

“Suntem la a patra încercare, nu s-a prezentat nimeni. Rog să vă reuniți, cei cu expertiză economică, să vedem de ce nu este nimeni interesat de această bucată de teren din centrul orașului”, a declarat edilul Emil Boc, la începutul ședinței de Consiliu Local din 26 aprilie 2022.

Până la realizarea sediului, pe terenul de pe Bd. 21 Decembrie funcţionează, din 2016, o parcare cu 299 de locuri. Parcările se află în zona tarifară II. Recent, aici au fost montate praguri de sol pentru a împiedica desfășurarea “liniuțelor”. De asemenea, municipalitatea cere implicarea poliției locale și rutiere pentru a descuraja astfel de fenomene.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

19 hours ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

20 hours ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

2 days ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

2 days ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago